Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Šta će biti sa srpskim diplomama? Srbija izbačena iz ENQA

Srbija više nije punopravni član Evropske asocijacije za obezbheđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA) odlukom njihovog Borda na sjednici koja je održana 20. februara 2020. godine

Srbija više nije punopravni član Evropske asocijacije za obezbjeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA) odlukom njihovog Borda na sjednici koja je održana 20. februara 2020. godine.
Foto: Tanjug-SD Ilustracija
Srbija je, prema pisanju portala “Srbija danas”, zbog problema u visokom obrazovanju tokom mandata ministra prosvjete Mladena Šarčevića stavljena u status “pod nadgledanjem” i od nje kao članice je traženo da otklonimo primjedbje u naredne dvije godine kako bis povratili punopravno članstvo u ovoj izuzetno značajnoj instituciji vezanoj za visoko obrazovanje u Evropi.
Ministar je upravo iz tog razloga formirao iste godine Nacionalno tijelo za akreditaciju i provjeru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Simom Avramovićem i direktorkom Jelenom Kočović, koje je imalo zadatak da otkloni nedostatke i povrati status punopravnog članstva Srbije u ovoj organizaciji. Oni su napravili još veći problem i još veći broj nepravilnosti i doveli do toga da je Srbija izbačena iz ENQA i doveli veliki broj mladih obrazovanih ljudi u našoj zemlji u problem.

Da ministar i rukovodstvo NAT nisu ozbiljno shvatili primjedbje koje je ENQA uputila Srbiji dokaz je gubljenje statusa punopravnog člana u najznačajnijoj organizaciji vezanoj za visoko obrazovanje u Evropi. Koliko su olako shvatili njihove primjedbje i sugestije i koliko se nisu potrudili da ih isprave i da pokažu i dokažu da Srbija zaslužuje da bude punopravni član ove organizacije je i njihovo saopštenje koje su okačili na sajtu NAT 1. marta 2020. u kom oni kažu da su zamjerke koje su predstavnici ENQA zamjerili Srbiji uglavnom formalnog i načelnog karaktera i da je bila samo jedna ozbiljna primjedbja. Posebno neozbiljno i sramno u njihovom saopštenju je umanjivanje značaja ovakve odluke njihovom konstatacijom da je Srbija sada na nivou zemalja koje nisu članice EU, tj. da je sada na nivou Albanije, Bosne, Moldavije i sličnih zemalja, a da je do sada bili na istom nivou kao najrazvijenije zemlje Evrope.

Srpske diplome će važiti u Srbiji i svim gradovima te zemlje, ali članstvo u ENQA omogućava da diploma bude priznata u zemljama Evrope. Izbacivanjem iz članstva iz Evropske asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju značajno se otežava postupak priznavanja srpskih diploma u zemljama EU jer je članstvo u ovoj organizaciji garancija kvaliteta visokog obrazovanja. Sve to je i NAT potvrdio u svom saopštenju rekavši da će se procedura priznanja diploma vršiti na isti način kao i do sada, po kriterijumu ocjene planova i programa po kojima su podnosioci zahtjeva za priznavanje diploma studirali što znači da će se gledati planovi i program koje je akreditovao NAT, a koji više nije punopravni član ENQA. Znači studijski programi koje je nepriznati NAT akreditovao treba neko u Evropi da vam akredituje.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve