Četvrtak, 22 Februara, 2024
Rubrika:

Srpski istražitelji Haradinaja terete za još 13 žrtava

Ramuša Haradinaja (49) srpski istražitelji u dopuni istrage za ratne zločine terete za još 13 žrtava, među kojima su i djeca, piše Blic.

Iako mu je u Hagu suđeno za period 1998. većina svjedoka je, prema ocjeni samog suda i tužilaštva, bila zastrašena i nije svjedočila. Mnogi svjedoci su i ubijeni.

Nekadašnji komandant OVK za Dukađini (Metohija) koji je poslije privođenja pušten i nalazi se u Francuskoj, prema izjavama novih 30 svjedoka, neke od 13 žrtava je i lično ubio. Prema njegovom naređenju, kako svjedoče preživjele žrtve, ali i njegovi saborci, koji su sada u programu zaštite svjedoka, naredio je da se djeca zatvore u obore, gdje su držana danima. Među njima, juna 1999. bila je i beba mlađa od godinu.

Haradinajevi saborci su je navodno bacili o zid improvizovanog zatvora, zbog čega je ova žrtva trajno paralizovana.

Inače, zločini za koje Haradinaja terete srpski istržitelji su iz juna 1999. dok mu je u Haškom tribunalu, gdje je oslobođen 2012. suđeno za zločine iz 1998.

Prema izjavama svedoka, nekadašnjih pripadnika OVK, Hardinaj je naređenja za likvidacije najčešće izdavao sa riječima: “Vodite ih kod baca-Adema”. “Baca” je izraz poštovanja, a Adem se odnosi na tada već ubijenog komandanta OVK Adema Jašarija.

Haradinaj je, prema svjedočenjima koja su prikupili srpski istražitelji, i lično silovao više žrtava, među kojima su bile i djevojčice.

Žrtve Haradinaja i njegovih saoboraca bili su Srbi, Romi i Albanci koji nijesu podržavali OVK, piše Blic.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve