Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

Slovenija vratila kontrolu na graničnim prelazima s Hrvatskom

Zbog povećane opasnosti od terorizma

Poslije odluke Vlade Slovenije, na graničnim prelazima između Slovenije i Hrvatske na snazi je desetodnevna mjera suspenzije šengenskog režima zbog povećane opasnosti od terorizma.

Mjera slovenačke Vlade o suspenziji Šengena na granici s Hrvatskom na snazi je od ponoći i trajaće narednih deset dana, do 30. oktobra, što je period u kojem će slovenačka strana odlučiti hoće li suspenziju produžiti ili će ponovno otvoriti granicu za sve putnike koji iz Hrvatske ulaze u Sloveniju.

Na jednom od frekventnijih graničnih prelaza Bregana – Obrežje od jutros se stvaraju manji redovi jer policajci, zavisno od procjene, legitimišu putnike u putničkim automobilima, kombijima i autobusima, a na ulazu za kamionski saobraćaj na red čeka desetak kamiona čije tovarne prostore slovenački carinici pregledaju u skladu s procjenama.

Veći dio vozila ipak prolazi bez zaustavljanja, tako da se ipak ne očekuju preveliki redovi na ulasku u Sloveniju, kakvi su bili redovna pojava do ulaska Hrvatske u Šengen 1. januara ove godine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je istakao da je riječ o mjeri koja je u skladu sa zakonima o Šengenu, pošto se uvodi zbog povećanih bezbjednosnih prijetnji za države članice i da ona ne znači ukidanje Šengena, već njegovo privremeno stavljanje van snage.

Devet zemalja, članica Evropske unije i Šengena, od nedavno je uvelo ponovne kontrole na unutrašnjim granicama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve