Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Sjeverna Makedonija: Poznati prvi kandidati za predsjedničke izbore

Parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji biće 8. maja, u srijedu, zajedno s drugim krugom predsjedničkih čiji prvi krug je dvije sedmice ranije, u srijedu 24. aprila

Poslanica stranke VMRO DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova (68) je potvrdila da će ponovo biti kandidatkinja te opzicione partije za predsjednicu Sjeverne Makedonije.

Ona je novinarima rekla da njenu kandidaturu početkom marta treba da odobri konvencinja VMRO DPMNE.

Siljanovska koja je na prethodnim predsjedničkim izborima izgubila od tada zajedničkog kandidata SDSM i DUI Steve Pendarovskog, ponovnu kadidaturu je najavila u društvu Poslaničke grupe VMRO DPMNE u Sobranju Sjeverne Makedonije.

“Zašto se kandidujem? Iz objektivnih i subjektivnih razloga. Objektivni su rezultati prošlih izbora. Veliko je priznanje kada dobijete oko 380.000 glasova, ne samo članova stranke i simpatizera, već i građana”, rekla je Siljanovska, aludirajući na rezultat prethodnih predsjedničkih izbora.

Ta univerzitetska profesorka u penziji je dodala je da je subjektivni razlog to što “cio život predaje Uporedno ustavno pravo i Uporedni ustavni sistem i da je (za četiri godine kao poslanica u parlamentu) vidjela da to što predaje ne funcioniše u toj kući demokratije”.

Parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji biće 8. maja, u srijedu, zajedno s drugim krugom predsjedničkih čiji prvi krug je dvije sedmice ranije, u srijedu 24. aprila.

Do sada su kandidature za mjesto šefa države najavili gradonaćelnik Kumanova i lider partije ZNAM (Za našu Makedoniju) Maksim Dimitrievski, ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije i potpredsjednik DUI Bujar Osmani i kandidat albanske opozicije gradonačelnik Gostivara Arben Taravari.

Za podnošenje kandidatura potrebno je 10.000 potpisa građana ili podrška 30 poslanika u Sobranju. Sakupljane potpisa počeće sutra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve