Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Sjeverna Makedonija će biti kosponzor rezolucije o Srebrenici u UN

Prema saopštenju Ministarstva inostranih poslova Sjeverne Makedonije, rezoluciju je do sada podržalo više od 17 zemalja, uključujući Sloveniju, Italiju, Lihtenštajn, Irsku, Finsku, Holandiju, Albaniju, Tursku, Jordan, Maleziju, Čile i Novi Zeland

Sjeverna Makedonija je zajedno sa Sjedinjenim Državama, Njemačkom i drugim državama biti kosponzor rezolucije u Ujedinjenim nacijama da se 11. jul proglasi međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine i da se obilježava svake godine, saopštio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 15. aprila, ministar inostranih poslova Bujar Osmani.

Rezolucija će biti predstavljena 17. aprila u Generalnoj skupštini UN, a glasaće se 2. maja.

“U susret 30. godišnjici genocida koja će biti obilježena 2025. godine u kojoj je izgubljeno najmanje 8.372 života i isto toliko porodica uništeno, pozivamo Generalnu skupštinu UN da usvoji sljedeću rezoluciju da se 11. jul svake godine obilježava kao Međunarodni Dan sjećanja i sjećanja na genocid u Srebrenici iz 1995. godine, bezrezervno osuđuje svako negiranje genocida i poziva sve članice UN da čuvaju činjenice i šire ih kroz obrazovni sistem izradom posebnih programa za sjećanje i njegovu prevenciju istog”, rekao je Osmani.

Na novinarsko pitanje kako će to uticati na odnose sa Srbijom, s obzirom da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će neke zemlje nazvati partnerima, a ne prijateljima, Osmani kaže da je usvajanje rezolucije posebno važno za Srbiju i ne misli da će to uticati na odnose dvije zemlje.

Prema saopštenju Ministarstva inostranih poslova Sjeverne Makedonije, rezoluciju je do sada podržalo više od 17 zemalja, uključujući Sloveniju, Italiju, Lihtenštajn, Irsku, Finsku, Holandiju, Albaniju, Tursku, Jordan, Maleziju, Čile i Novi Zeland.

Rezolucija se, kako je rekao Osmani, između ostalog odnosi na Povelju UN, Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, Konvenciju o kažnjavanju zločina genocida, Rezoluciju UN 827 o osnivanju Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji., kao i na osam presuda Tribunala za zločine nad bosanskim Muslimanima protiv Radislava Krstića, Ratka Mladića i Radovana Karadžića, te odluku Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve