Utorak, 7 Decembra, 2021
Rubrika:

Sistematsko uništavanje crnogorske kulture i istorije

- Ovaj pokušaj donošenja Zakona o ukidanju materijalne, a i svake druge pomoći dijaspori i iseljenicima logičan je slijed njihovog cilja i djelovanja na uništavanju svega iz oblasti kulture, istorije i identitetskih obilježja crnogorskog naroda i naroda nacionalnih manjina u Crnoj Gori. Posebno Albanaca, Bošnjaka i Hrvata. Vidite, ta zločinačka milet je udarila na najvrednije kulturne i obrazovne institucije koje čuvaju i njeguju istoriju i kulturu crnogorskog naroda i njenih građana – kazao je sekretar Saveza Crnogoraca Hrvatske Ljubo Radović.

Sve što je napredno i društveno korisno, a zove se crnogorsko, ugroženo je od ove vlasti i Vlade pa tako i manjine u Crnoj Gori. Cijeli svijet je upoznat sa odnosom ove Vlade prema svojim manjinama. Vidi cio svijet koliko su unazadili građansku, demokratsku, pravno i socijalno naprednu opciju razvoja Crne Gore u približavanju društveno razvjenim narodima u Evropi i svijetu – kazao je za Pobjedu sekretar Saveza Crnogoraca Hrvatske Ljubo Radović.

Vlada Crne Gore je 15. novembra donijela odluku kojom je izmjenama zakona bilo predviđeno da se se postepeno ukinu zagarantovane sume novca u budžetu za određene institucije. Tu odluku je povukla već narednog dana pod pritiskom javnosti I bez obrazloženja.

Izmjenama zakona bilo je predviđeno ukidanje zagarantovanih procenata novca iz budžeta za Ministarstvo kulture, Prijestonicu Cetinje, Centar za obuku u sudstvu i tužilaštvu, nevladine organizacije, političke partije, Agencija za sprečavanje korupcije, Fond za medije, Javni servis RTCG, dijasporu, Fond za manjine, ženske organizacije u političkim partijama u državnom i lokalnim parlamentima.

Prema povučenom Predlogu izmjena Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom-iseljenicima, se briše, odnosno ukida ili relativizuje obavezno budžetsko izdvajanje koje je podrazumijevalo 0,07 odsto namijenjenih očuvanju i jačanju saradnje sa dijasporom- iseljenicima.

Iako se neće naći u skupštinskoj proceduri, taj pokušaj su oštro osudila udruženja širom svijeta, ističići da je jasna namjera sadašnje Vlade da se uruše identitetska obilježja crnogorskog naroda.

Zločin

– Ovaj pokušaj donošenja Zakona o ukidanju materijalne, a i svake druge pomoći dijaspori i iseljenicima logičan je slijed njihovog cilja i djelovanja na uništavanju svega iz oblasti kulture, istorije i identitetskih obilježja crnogorskog naroda i naroda nacionalnih manjina u Crnoj Gori. Posebno Albanaca, Bošnjaka i Hrvata. Vidite, ta zločinačka milet je udarila na najvrednije kulturne i obrazovne institucije koje čuvaju i njeguju istoriju i kulturu crnogorskog naroda i njenih građana – kazao je Radović dodajući da se u istoriji crnogorskog naroda se ne pamti ovakav zločin.

Veoma je pogođen činjenicom da je državno kulturno blago i obrazovanje dato na upravljanje i uništavanje stranoj osobi, aktuelnoj ministarki Vesni Bratić.

– Sve do ovoga puta, u Crnoj Gori su pozivani i dolazili stranci radi unapređenja kulturnih i drugih dobara Crne Gore. Evo, danas su pozvani da temeljito unište kulturna i druga dobra. Prateći tokove istorije, nije nimalo čudno što su ovoga puta ti strani ljudi, bolje reći neljudi, pripadnici „Srpskog sveta“ u organizaciji zlom oglašene Srpske crkve, da unište crnogorsku kulturu i istoriju. Vidite ko i kako „relaksirano“ upravlja Državnim arhivom Crne Gore, Narodnim muzejom Crne Gore i svim drugim kulturnim i obrazovnim institucijama i ustanovama u državnom vlasništvu – poručuje Radović i ,,poseban akcent daje na perfidnu i slatkorječivu demagogija Demokrata i grčevitu borbu za vlast građanskog pokreta URA”.

On je istakao da tamo gdje žive, rade i djeluju, dijaspora i iseljenici daju značajan doprinos kako bi upoznali najširu javnost u državama svog boravka o stvarnom odnosu i zlim namjerama crnogorske vlasti i Vlade prema svojoj državi

Radović podsjeća da se odmah nakon parlamentarnih izbora 2020. godine u Crnoj Gori pa sve do danas, veliki dio pojedinaca, udruženja, društava i organizacija dijaspore i iseljenika jasno i nedvosmisleno izjasnilo o ponašanju i djelovanju ove vlasti i Vlade Crne Gore.

– Dijaspora je odmah prepoznala njihove zle namjere, kako prema građanskoj Crnoj Gori tako i prema njenoj dijaspori. Poznato je široj javnosti kojim su se sve sredstvima služili da podcijene, marginaliziraju i eliminišu dijasporu iz društvenog života svoje matične domovine. Takođe, poznato je na koji način su dijaspora i iseljenici dali i daju otpor takvim nakanama, koje ne prestaju, od strane ove nakaradne vlasti i Vlade – naglašava Radović.

Ističe i veliki pritisak i ucjene nad Fakultetom za crnogorski jezik i književnost što je po njemu presedan u cijelom svijetu.

– Onda nije nikakvo čudo što udaraju na dijasporu i iseljenike jer smo i mi jedan od bastiona građanske, demokratske Crne Gore. Dijaspora toliko toga daje svojoj domovini pa ćemo i dalje raditi na jačanju demokratske i građanske Crne Gore. I bez tih sredstava koje smo koristili za jačanje identitetskih obilježja crnogorskog i drugih naroda Crne Gore, organizovaćemo kulturne manifestacije, okrugle stolove i znanstvene skupove, te na taj način doprinijeti očuvanju kulturnih i drugih vrijednosti matične nam domovine – poručuje Radović.

Ponavlja i izjavu koju je dao i Skala radiju da ,,ako se bude ostvarivala ideologija pojedinih stranaka Srpske pravoslavne crkve i dosadašnje velikosrpske opozicije u Crnoj Gori, onda je pukla pogibija, ne samo Crnoj Gori, nego i mnogima u okruženju”.

– Nažalost, danas vidimo da sam bio u pravu. Toliko o ugroženosti samostalne građanske Crne Gore. Ugrožena je da ne može biti ugroženija. Imali smo tračak nade u tobože građansku opciju URA, no njihovo rukovodstvo relaksirano podržava i sudjeluje u zločinačkom komadanju crnogorske kulture i drugih vrijednosti. Ja kao i velika većina pripadnika dijaspore i iseljenika, od prvog dana ove vlasti i Vlade, ukazujemo na njihova nepočinstva i zlodjela prema matičnoj nam domovini – naglašava Radović.

Surovost i napad

Podsjeća i na događaje na Cetinju u neđelju 5. septembra, koji su po njegovim riječima kao i davne 1918. godine pokazali su ,,svu surovost i napad na slobodarsku Crnu Goru samo na svu sreću bez ljudskih žrtava ovoga puta”.

– Nijesu imali jačinu da izazovu krvoproliće i ljudske žrtve. Sigurno ih razum i obraz nijesu spriječili. Slobodarski narod Crne Gore pokazao je kako se dostojanstveno, mirno brani suverenitet svoje domovine. Okupatori na čelu sa Srpskom crkvom i Srpskim svetom pokazali su svoj kukavičluk i što su sve spremni učinjeti radi otimanja tuđe vjere i kulturne tradicije. No, ti događaji na Cetinju su doprinijeli boljem upoznavanju cjelokupne svjetske javnosti o „dobrosusjedskim“ namjerama naše „braće“, našeg desnog oka u glavi. E, dao Bog da ostanemo bez toga oka. Bolje bismo s jednim progledali – kazao je Radović i na kraju istakao da vjeruje da će učinak događaja na Cetinju 5. septembra pokazati rezultate na predstojećim lokalnim izborima u Petnjici, Mojkovcu i Cetinju.

IzvorPobjeda

Najnovije

U utorak oblačno sa slabim padavinama

Sjutra pretežno oblačno, u sjevernim predjelima sa slabim snijegom i mećavom, a u južnim tokom jutra ponegdje sa slabom kišom. Poslijepodne u južnim predjelima postepeno...

Alegri poručio Morati: Začepi

Masimilijano Alegri i Alvaro Morata imali su raspravu tokom meča 16. kola Serije A. Juventus je pobijedio Đenovu 2:0 i na -7 je od četvrtog...

Spriječeno krijumčarenje marihuane

U priobalnom području Skadarskog jezera u selu Podhum policija je spriječila krijumčarenje 88 kilograma marihuane. “Policijski službenici su sredstvima za noćno osmatranje registrovali manje plovilo...

Nikšić: Osumničeni da su pljačkali trgovinske objekte i kladionice

Službenici Uprave policije rasvijetlili su osam krivičnih djela izvršenih tokom novembra na teritoriji opštine Nikšić. Zbog teške krađe krivično će odgovarati B.M. iz Nikšića. Njega...

As tvrdi: Simeone ima još kredita u Atletiku

Dijego Simeone i dalje ima puno povjerenje uprave uprkos lošem startu sezone Atletika. AS tvrdi da njegova pozicija prvog trenera nije ugrožena. Stefan Savić i drugovi...

Najčitanije

Povezano

Radović: Ako se u Crnoj Gori bude ostvarivala velikosrpska ideologija, pukla je pogibija Crnoj Gori i mnogima u okruženju

Na Cetinju ovih dana boravi Ljubo Radović, sekretar Saveza Crnogoraca Hrvatske i član Vladinog Savjeta za saradnju Crne Gore sa iseljenicima i dijasporom. Došao...

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cetinje
24.11.2021-07:08 07:08

Ko ovome vjeruje i što njega uzimate za ozbiljno?
Šofer koji sve radi za ličnu korist.

Huso
24.11.2021-07:12 07:12

Ovo sto su cetnicke izbjeglice -utecenici uradili Crnoj Gori nijedan okupator nije -kad se okupator pocera na smjetliste svakom utoceniku ko je prektsio zakon i ustav cg prvo oduzet mu drzavljanstvo prdara pa izgon u maticu odaklen se dofuralo ka svudj u svijetu -da je sto vrijedjelo ostalo bi tamo ! stara crnogorska- najedi kuce pa te ujede!

OBERI
24.11.2021-08:37 08:37
Reply to  Huso

TAČNO! BRAVO!

Orahovo
24.11.2021-09:05 09:05

“Cetinje” – sram te bilo za ovakav komentar.