Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Server: Zapad mora riješiti separatizam Milorada Dodika, postoji realna mogućnost da ode predaleko

Američki profesor smatra da NATO-u trenutno nije do proširenja dok traje sukob s Rusijom, te da su male šanse da BiH bude primljena po skraćenoj proceduri u tu alijansu

Profesor Daniel Serwer sa John Hopkins University iz Washingtona u izjavi za agenciju Patria kaže da bi sva finansijska sredstva koja idu ka entitetu Republika Srpska trebala biti zaustavljena zbog politike vlasti u tom entitetu.

Još i prije početka invazije na Ukrajinu, Serwer je najavio da će Rusija nastaviti sa destabilizacijom Zapadnog Balkana, a upitan je li Putin spreman zaratiti sa Zapadom i u ovom žarišnom području, Serwer kaže:

,,Rusija neće ratovati na Balkanu, gdje ima malo vojnih resursa. Ali tamo koristi svoje zastupnike za destabilizaciju: srpske nacionalističke organizacije, Dodika i Vučića.”

Serwer u izjavi za Patriju kaže da nema rizika od kolapsa i urušavanja Bosne i Hercegovine, ali dodaje: “Postoji realna mogućnost da Dodik ode predaleko i izazove odgovor”.

Američki profesor smatra da NATO-u trenutno nije do proširenja dok traje sukob s Rusijom, te da su male šanse da BiH bude primljena po skraćenoj proceduri u tu Alijansu.

“Preduslov je konsenzus unutar bosanskog rukovodstva. Koliko ja znam, to ne postoji. Sumnjam da je NATO zainteresovan za proširenje sve dok traje kriza sa Rusijom. Ali eventualno članstvo u NATO-u je svakako moguće. Ne vidim problem u tome da Bosanci traže ‘skraćenu proceduru'”, ističe Serwer.

Upitan jesu li EU i SAD predugo čekali i propustili priliku da na vrijeme riješe pitanje separatističke politike Milorada Dodika, produžene Putinove ruke, Serwer kaže: “Predugo su čekali, ali još ima vremena. Ono što je nedostajalo je politička volja. Invazija na Ukrajinu mogla bi pomoći SAD-u, Velikoj Britaniji i EU da pronađu političku volju”.

“Vrijeme je za konkretnije mjere. Sva međunarodna sredstva koja dođu do Republike Srpske treba da budu prekinuta”, pojašnjava Serwer..

O politici Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića, Serwer kaže: “Ništa od dosadašnje ruske invazije na Ukrajinu ne bi trebalo da ohrabri Srbiju. Čak je i Milošević odlučio da ne interveniše otvoreno u Bosni i Hercegovini. Pretpostavljam da Vučić neće željeti da rizikuje”.

Upitan za viđenje raspleta situacije u Ukrajini, Serwer je istakao kako bi brza ruska pobjeda u Ukrajini bila loša vijest za Balkan, jer bi podstakla srpski iredentizam.

“Osim toga, mnogi Srbi u Republici Srpskoj i na sjeveru Kosova više bi pozdravili invaziju nego Ukrajinci. Ipak, stvari su za Rusiju otišle toliko loše da čak ni pobjeda ne bi bila nagrađivana. A zapadna solidarnost je bila jaka. Beograd i Banja Luka bi trebalo da budu u stanju da izvuku prave zaključke”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve