Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

SAD i EU pozvale Kosovo da ispuni dogovore iz Brisela i Ohrida ako želi ka EU i NATO

Hovenijer, ambasador SAD, je u Prištini, na konferenciji ''Parlamentarna diplomatija za regionalnu bezbjednost i evroatlantske integracije'' rekao da Kosovo može napredovati na evropskom putu samo kroz dijalog sa Srbijom.

Ambasador SAD i šef Kancelarije EU na Kosovu, Džefri Hovenijer i Tomaš Šunjog, pozvali su Kosovo da ispuni dogovore postignute u dijalogu u Briselu i Ohridu, ako želi napredak na putu ka EU i NATO.

Hovenijer, ambasador SAD, je u Prištini, na konferenciji ”Parlamentarna diplomatija za regionalnu bezbjednost i evroatlantske integracije” rekao da Kosovo može napredovati na evropskom putu samo kroz dijalog sa Srbijom.

“Međunarodna zajednica želi da Kosovo napreduje na evropskom putu, mi smo stvorili uslove da to postignemo, a jedini način je kroz dijalog uz posredovanje EU… Nadamo se da ćemo vidjeti napore da se ide naprijed”, rekao je Hovenier.

Uz posredovanje EU, Kosovo i Srbija postigli su Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa 27. februara 2023..

EU je saopštila da sporazum, koji, iako nije potpisan, obavezuje strane, a još nije počeo da se primjenjuje.

“Međunarodna zajednica i partneri bi se prema Kosovu odnosili drugačije nego sada kada bi sprovodili ove obaveze, kada bi usvojili nacrt statuta Zajednice (opština sa srpskom većinom) koji nije u suprotnosti sa Ustavom (Kosova) i kada bi se kretali ka odluci Ustavnog suda o Manastiru Dečane” – naveo je Hovenier.

Šunjog, šef kancelarije EU na Kosovu dijeli isto mišljenje sa američkim ambasadorom.

Međutim, kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala je rekla da je “nemoguće voditi razgovore sa državom koja se sprema za rat”.

“Kada imate stranu koja je protiv dijaloga i pokaže konkretne akcije poput događaja od 24. septembra (u Banjskoj, kod Zvečana) kada smo imali napad na Republiku Kosovo, a mi tvrdimo da imamo dijalog u Briselu, onda će svaki student shvatiti da to nije ono što se uči u školi o procesu dijaloga”, rekla je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve