Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Rot: U EU nema mjesta za Putinove sluge

Rot ocijenjuje da je Srbija tokom Vučićevog predsjedničkog mandata sve više gubila status demokratije u njenom punom obimu, a izborne neregularnosti su još jednom potvrdile taj alarmantan trend

Za mnoge posvećene Evropljane i prijatelje Zapadnog Balkana, predsjednik Aleksandar Vučić i njegov režim više nisu pouzdani partneri, jer u Evropskoj uniji nema mjesta za Putinove sluge, rekao je za list Nova predsjednik Odbora za spoljne poslove njemačkog Bundestaga Mihael Rot.

Ne smijemo biti ravnodušni ako fundamentalni principi demokratije i vladavine prava budu pod pritiskom u nekoj od naših partnerskih zemalja. Postoji čak i obaveza miješanja, poručuje Rot.

Rot ocijenjuje da je Srbija tokom Vučićevog predsjedničkog mandata sve više gubila status demokratije u njenom punom obimu, a izborne neregularnosti su još jednom potvrdile taj alarmantan trend.

Međunarodni posmatrači na ovim izborima izvjestili su o kupovini glasova i korišćenju fantomskih birača u korist vladajuće SNS. Ovo su metode iz alata autokratskog vladara, a ne predsjednika koji je posvećen demokratiji i vladavini prava i želi da svoju zemlju vodi u EU, ukazuje njemački poslanik.

Rot dodaje da Vučić ne ugrožava samo unutrašnji mir u Srbiji, već konstantno izaziva probleme u regionu, aludirajući na raspoređivanje trupa na granici sa Kosovom.

On, međutim, dodaje da se ne mogu birati sagovornici u Beogradu, ali su ozbiljne optužbe bacile „veoma mračnu sijenku na naše odnose“.

Moja očekivanja su da će nadležni organi i sudovi razjasniti sve u vezi ovih optužbi i ako bude potrebno, otvoriti put za ponavljanje izbora, zaključio je Rot.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve