Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Rada Trajković: SPC je glavna poluga Vučićeve destruktivne moći

''U tim društvima bi Srbija mogla da pronađe mnogo prijatelja i saradnika – i u BiH, i u Crnoj Gori, državi koja je, kao što je poznato, uvek pružala utočište demokratskim opozicionim liderima u Srbiji. Nekada se pitam da li ta vrsta antizapadne i antikomšijske saglasnosti vlasti i opozicije predstavlja strategiju ‘sad ili nikad’, odnosno o pokušaju da se ostvare velikodržavni ciljevi Srbije'', kazala je Rada Trajković

Predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije i savetnica u Vladi Kosova Rada Trajković izjavila je da je takozvana Srpska pravoslavna crkva (SPC) “glavna poluga destruktivne moći” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ocijenila da Vučić nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Rada Trajković je u intervjuu za vojvođanski portal Autonomija kazala da je Vučić, umjesto ka Zapadu, Srbiju okrenuo ka Rusiji, pa je danas dalje od EU nego što je to ikada bila.

„Glavna poluga Vučićeve destruktivne moći je, nažalost, Srpska pravoslavna crkva koja, zajedno sa Ruskom crkvom, uspešno destabilizuje region“, ocijenila je ona.

Optužila je direktora SPC Porfirija Perića da ispunjava političke naloge Aleksandra Vučića.

Trajović je kazala da je barikade na sjeveru Kosova nedavno postavila ”mafijaška grupa Milana Radojičića”.

„Novinar Tim Džuda je nedavno pisao o tome i tvrdio da je više od 600 mladih ljudi sa severa Kosova odvedeno u Rašku, gde su trenirani za pružanje otpora Albancima. U tom smislu, priča o Vagner grupi koja je navodno tamo vođena više je varka kojom se hrabre Srbi, ali i propaganda, čiji je cilj da u političkom smislu dodatno veže Srbe za Ruse. Bojim se da je deo te propagande i Vučić, koji je ključni eksponent ruske politike na Balkanu“, kazala je ona.

Prema njenim riječima, ukoliko se Beograd ne bude konačno izjasnio oko Rusije, Kosovo će sve više dobijati podršku NATO, jačaće i ulagaće se u kosovski vojni potencijal.

Trajković je rekla da Vučić nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Ona je upitala zašto se ne čuje snažan glas opozicionih stranaka protiv takve Vučićeve politike i ocijenila da bi takav glas bio podržan od nekih partnera u regionu, posebno od onih čije su državne granice ugrožene djelovanjem Vučićevog režima.

”U tim društvima bi Srbija mogla da pronađe mnogo prijatelja i saradnika – i u BiH, i u Crnoj Gori, državi koja je, kao što je poznato, uvek pružala utočište demokratskim opozicionim liderima u Srbiji. Nekada se pitam da li ta vrsta antizapadne i antikomšijske saglasnosti vlasti i opozicije predstavlja strategiju ‘sad ili nikad’, odnosno o pokušaju da se ostvare velikodržavni ciljevi Srbije”, kazala je Rada Trajković.

Optužila je Aleksandra Vučića da je „čovek koji se bori samo za sebe“ i da ne mari za Srbiju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve