Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Pusić: Crna Gora najkritičnija tačka u regionu

''Najkritičnija tačka u regiji je po mom mišljenju Crna Gora i o tome bi više trebalo voditi računa''

Bivša ministarka vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić je u Novom danu N1 televizije komentarisala aktuelna događanja u svijetu i njihov potencijalni uticaj na Hrvatsku.

Osvrnula se i na slanje oružja u Ukrajinu, koje joj prvenstveno osigurava SAD, odnosno na tezu da bi prestanak slanja oružja mogao uticati na završetak sukoba.

“To je kao da neko kaže da ćete se prestati svađati sa susjedom ako ga ubijete. Kad bi se Ukrajinci dali ubiti, rat bi prestao, ali poenta je da prežive u slobodi. Mi bismo to mogli razumjeti i osuditi ciničan stav Viktora Orbana koji je već dugo na dnevnom redu otkako se pokušava približiti Putinu jer će možda lično nekad trebati njegovu zaštitu”, ističe Pusić.

“Agresija je ujedinila EU”

“Što se tiče međunarodnih odnosa, to nema veze s pameću. Ako se sjetimo naše situacije, što se radilo da bi se došlo do oružja za odbranu, zamislite da je neko rekao da ne treba ništa, sjetite se kako smo bili kritični prema embargu… To je ciničan stav. Na sreću nije dominantan ni u EU ni NATO-u”, kazala je.

Pusić smatra da je agresija na Ukrajinu ujedinila Evropsku uniju te dodaje da se svijet nakon iskustva s Trampom promijenio i nikad više neće biti isti.

Uvjerena je da je Ukrajina svojim stavom osigurala mjesto u EU u budućnosti, no time će se možda fokus premjestiti.

“Ukrajina je sa svojim stavom osigurala mjesto u EU u budućnosti, a time će se težište EU-a preseliti u Istočnu Evropu i zato mislim da će uloga Istočne Evrope biti veća u budućnosti, a to nosi sa sobom neizvjesnost”, tvrdi Pusić.

“Vučić je izazvao krizu na Kosovu”

Govoreći o odnosu Moskve i Pekinga napomenula je da su njihovi odnosi tradicionalno loši i problematični.

“Ruska agresija je pomrsila mnoge račune i politike Kini tako da im ovo sigurno nije u interesu. Ovo savezništvo vidim kao momentalni oportunistički savez”, rekla je.

Komentarisala je i eskalaciju napetosti na Kosovu.

“To je kriza koju je Vučić izazvao i onda smirio, igrokaz koji smo vidjeli više puta. Problem Sjevernog Kosova nije problem položaja Srba na Kosovu, nego vladavine mafije koja pod kontrolom ima 30-ak hiljada ljudi koji tamo žive”, tvrdi Pusić.

“Vučić to koristi za trajnu destabilizaciju Kosova kad treba, a onda za demonstriranje da je to u stanju da smiri. Najkritičnija tačka u regiji je po mom mišljenju Crna Gora i o tome bi više trebalo voditi računa”, zaključila je bivša ministarka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve