Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

PSSE: Kosovo napravilo iskorak u slučaju Visoki Dečani, osnivanje ZSO poslije pristupanja

Članstvo u Savjetu Evrope bi katalizovalo zamah za Kosovo da nastavi da napreduje u jačanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava i da se pozabavi otvorenim izazovima i pitanjima od značaja, naveo je Komitet, ističući u prvi plan zaštitu prava manjinskih zajednica i njegovanje klime pogodne za povjerenje, pomirenje i inkluziju

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) preporučio je da Kosovo bude pozvano da postane članica Savjeta Evrope.

Odobravajući nacrt mišljenja tokom sastanka održanog danas u Parizu, na osnovu izveštaja Dore Bakojani, Komitet je pozdravio obimnu listu obaveza koje su kosovske vlasti dale u pisanoj formi i istakao da bi „članstvo vodilo ka jačanju standarda ljudskih prava obezbjeđivanjem pristupa Evropskom sudu za ljudska prava za sve one koji su pod jurisdikcijom Kosova”, navodi se u saopštenju za javnost.

Kako se dodaje, Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope u punom sastavu, koja okuplja parlamentarce iz 46 država članica Savjeta Evrope, trebalo bi da raspravlja i glasa o preporuci Odbora na proljećnoj plenarnoj sjednici 18. aprila. Konačnu odluku o članstvu, potom, donosi Komitet ministara Savjeta Evrope.

Članstvo u Savjetu Evrope bi katalizovalo zamah za Kosovo da nastavi da napreduje u jačanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava i da se pozabavi otvorenim izazovima i pitanjima od značaja, naveo je Komitet, ističući u prvi plan zaštitu prava manjinskih zajednica i njegovanje klime pogodne za povjerenje, pomirenje i inkluziju.

U saopštenju se navodi da je Komitet pozdravio kao „veliki iskorak” sprovođenje presude Ustavnog suda u slučaju manastira Visoki Dečani, ali i dodaje da bi osnivanje Saveza opština sa srpskom većinom trebalo da bude obaveza koju bi Kosovo trebalo da ispuni nakon pristupanja Savjetu Evrope

„To će pomoći da se obezbijedi zaštita prava kosovskih Srba i da se eksproprijacija sprovodi ‘uz najstrože poštovanje zakona’ i u punoj saglasnosti sa Ahtisarijevim planom,” dodaje se u saopštenju.

Konstatujući pogoršanje bezbjednosne situacije u opštinama na sjeveru Kosova, Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope je ukazao da je „rizik od otvorenog nasilja na Kosovu suviše realan“ i rekao da bezbjednost zavisi od „zaštite prava srpske zajednice, smanjenja napetosti i normalizacija odnose između Kosova i Srbije”.

Kako se navodi, taj Komitet je primio k znanju da je prijava Kosova „okolnost bez presedana“, imajući u vidu da jedan broj država članica Savjeta Evrope ne priznaje Kosovo kao državu i pozvao na „diplomatiju, dijalog i kompromis“, istovremeno upućujući poziv Komitetu Ministara „da osigura članstvo Kosova bez prejudiciranja stavova pojedinih država članica u pogledu njegove državnosti“.

Komitet je takođe preporučio da Skupština otvori proceduru nadgledanja za Kosovo, kako bi se obezbijedilo poštovanje svih obaveza.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve