Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Pripadnici islamske vjeroispovijestii večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje sudbina

Kao i svake godine, vjernici muslimani širom BiH ovu noć provode u molitvama, a u džamijama, mesdžidima i tekijama često se provode posebne aktivnosti u povodu nastupanja ove noći

Pripadnici islamske vjeroispovijesti večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se, prema vjerovanju muslimana, ispisuje sudbina.

Po takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mubarek noć Lejletu-l-berat za 2024. godinu nastupa večeras u akšam, piše Klix.ba.

Lejletu-l-berat pada, prema hidžretskom kalendaru, između 14. i 15. dana mjeseca šabana, a ova sveta noć je svojevrsno podsjećanje na skoro nastupanje ramazana, mjeseca posta.

Isto tako, muslimani vjeruju kako se u ovoj noći počinje ispisivati sudbina svakog čovjeka pojedinačno za godinu pred njim, a vjernici takođe Lejletu-l-berat nazivaju Noći oprosta i oslobađanja od Vatre.

Kao i svake godine, vjernici muslimani širom BiH ovu noć provode u molitvama, a u džamijama, mesdžidima i tekijama često se provode posebne aktivnosti u povodu nastupanja ove noći.

Osmi mjesec po hidžretskom kalendaru je ša'ban, jedan od najodabranijih mjeseci u kojem je, prema mišljenju mnogih islamskih učenjaka, velika prilika za osvajanje Allahove, dž.š., ljubavi, milosti i oprosta.

Ova noć podsjeća na dolazak mjeseca ramazana, da bi se ljudi duhovno i fizički pripremili za post i ostale ibadete, a koji ove godine počinje 10. marta.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
jeli
24.02.2024-19:50 19:50

To Jaonikije litija danas ulicsma Pidorice…i kod njih je nesto…ljidi zar moramo znati sve ovo neka vjerujuci idu u crkve i vjerskw zajednice nw zsmatrajte narod sa ovim stvarima….je li CG sekularna država ako jeste onda novinari pojma nemaju ili pak imaju..