Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

Plenković i Mišel: Samo proširenje na Balkan pruža bezbjednost EU

Zelenski je ranije u četvrtak, u razgovoru sa afričkim novinarima, optužio da Rusija stoji iza obnove nasilja na Bliskom istoku, preko svog saveznika Irana, dodajući da Moskva planira otvaranje fronta i na Balkanu

Zapadni Balkan će biti sigurniji samo proširenjem Evropske unije, kazali su u četvrtak premijer Andrej Plenković i predsjednik Savjeta Evrope Šarl Mišel, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da Rusija planira destabilizovati tu regiju.

Zelenski je ranije u četvrtak, u razgovoru sa afričkim novinarima, optužio da Rusija stoji iza obnove nasilja na Bliskom istoku, preko svog saveznika Irana, dodajući da Moskva planira otvaranje fronta i na Balkanu.

“Obratite pažnju na Balkan… Vjerujte mi, imamo informacije, Rusija ima dugoročan plan: Bliski Istok, a druga distrakcija će biti Balkan. Ukoliko naši partneri nešto ne preduzmu, dešavaće se nove ‘eksplozije’, iznova i iznova. To nije nova priča”, kazao je ukrajinski predsjednik.

Plenković je rekao da takvih žarišta u neposrednom susjedstvu Hrvatske, “nažalost, može biti više” te da ne može “dešifrovati” na što je ukrajinski šef države tačno mislio.

Unija ne treba još jedna kriza

“Samo čvrsto sidrenje zemalja u našem susjedstvu u evropski proces jamči mir i bezbjednost”, kazao je Plenković, istakavši da Hrvatska stoga čini maksimalne napore da se međunarodna zajednica angažuje na Zapadnom Balkanu.

“Zadnje što EU treba je još jedna kriza, još neki rat, još jedno žarište”, dodao je on, prenosi Hina.

Mišel, koji boravi u Zagrebu povodom radnog sastanka o novom Strateškom programu EU-a, komentarisao je izjavu Zelenskog riječima da će proširenje Uniju učiniti “sigurnijom i prosperitetnijom” te da se ne može odbaciti da će druge države poput Rusije to pokušati poremetiti.

Nakon susreta Mišel i Plenkovića, u Zagreb na radnu večeru stižu i italijanska premijerka Đorđa Meloni, premijer Malte Robert Abela i poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve