Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Parlamentarna skupština NATO-a: Konačna odluka o pridruženom članstvu Kosova krajem maja

Ističu da se konačna odluka PS NATO-a o pridruženom članstvu očekuje na sljedećem sastanku, na plenarnoj sjednici u Sofiji u Bugarskoj koja će biti održana krajem maja

Status pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO-a omogućio bi Kosovu “dodatne pogodnosti”, kazali su za Kosovo onlajn iz te organizacije istakli da se konačna odluka o pridruženom članstvu Kosova očekuje na plenarnoj sjednici u Sofiji krajem maja.

“Kao pridruženom članu Parlamentarne skupštine NATO-a, Skupštini Kosova bi bile odobrene dodatne pogodnosti. To bi uključivalo dodatnog predstavnika za Delegaciju Skupštine Kosova u PS NATO-a, kao i pravo da automatski preuzme riječ u procedurama Parlamentarne skupštine NATO-a (a ne po diskrecionom nahođenju predsjedavajućeg), da podnese amandmane na nacrt rezolucija PS NATO-a i, pod određenim okolnostima, da učestvuje u posjetama komiteta PS NATO-a drugim zemljama”, navodi se u pisanom odgovoru za Kosovo onlajn.

Ističu da se konačna odluka PS NATO-a o pridruženom članstvu očekuje na sljedećem sastanku, na plenarnoj sjednici u Sofiji u Bugarskoj koja će biti održana krajem maja.

Podsjeća se da je Parlamentarna skupština NATO-a “nezavisna od NATO-a”, ali da “obezbjeđuje vezu između NATO–a i parlamenata zemalja članica”.

Podsjetimo, Stalni upravni odbor Parlamentarne skupštine NATO-a, u Estoniji, odlučio je prije dva dana da podigne status Kosova na nivo pridruženog člana skupštine, saopštio je šef delegacije Skupštine Kosova u tom tijelu Driton Hiseni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve