Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

Pahor o protestima protiv mjera: Neredi ne smiju naići na ravnodušnost

Dijalog i protesti da, ali bez nasilja, poručuje Pahor

Predsjednik Slovenije, Borut Pahor saopštio je povodom nasilja na protestu zbog pooštravanja protivepidemioloških mjera u Ljubljani da neredi ne smiju naići na ravnodušnost, a kamoli na razumijevanje ili odobravanje, prenosi Beta.

Policija je prethodno saopštila da je u sinoćnjim neredima povrijeđeno sedam policajaca i jedan učesnik protesta i da je oštećena zgrada parlamenta.

Pahor je u saopštenju naveo da je svima poznato da postoje „različita mišljenja o mjerama za suzbijanje epidemije kovida-19″.

On je dodao kako se svi različiti stavovi mogu slobodno izraziti na dostojanstven i miran način.

“Dijalog i protesti da, ali bez nasilja. Moramo biti potpuno jedinstveni u tome, jer nas nasilje sve ugrožava“, poručio je slovenački predsjednik, prenijela je agencija STA.

Kako je izjavio „uvijek sam spreman za dijalog o svim važnim pitanjima za zajednicu“, ali da s pravom očekuje da se njegovi sagovornici odreknu svakog nasilja.

Na sinoćnjem protestnom skupu u centru Ljubljane protiv pooštravanja anti-kovid mjera, prema procjeni policije, okupilo se oko osam hiljada ljudi a neredi su izbili kada su neki od učesnika kamenicama i flašama gađali policajce i zgradu skupštine nakon čega je uslijedila intervencija policije.

Policija je danas saopštila da je zbog učešća u neredima privedeno devet osoba i da je istraga u toku.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, još je u toku pregledanje snimaka sa nadzornih kamera ali se pretpostavlja da su napadači bili organizovani.

Ministar unutrašnjih poslova ranije, Aleš Hojs ranije je ocijenio da je sinoćnji protest „repriza“ nasilnih izgreda u glavnom gradu iz novembra prošle godine, kad su na njih protest pozivale i neke opozicione stranke ljevice.

Neprijavljeni protest u Ljubljani, prema navodima medija, organizovan je preko društvenih mreža zbog pooštravanja protivepidemijskih mjera koje su juče stupile na snagu.

Tim mjerama je predviđena obavezna kovid potvrda o vakcinaciji, preležanom kovidu-19 ili negativan test za većinu aktivnosti u Sloveniji, od korišćenja javnog prevoza i odlska na posao, preko ulaska u trgovinske centre, poštu, banku, do odlaska ljekaru ako nije riječ o hitnom slučaju.

IzvorBeta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve