Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Otvara se NATO vazduhoplovna baza u Albaniji

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, riječ je o bazi Kučova koja će predstavljati infrastrukturu za aktivnosti NATO na prostoru Zapadanog Balkana i za podršku operacijama u širem prostoru istočnog Sredozemlja i Crnomorskog regiona

Sjevernoatlantska alijansa otvoriće svečano u ponedjeljak, 4. marta, preuređenu vazduhoplovnu bazu u Albaniji a presedan u dosadašnjoj praksi biće u tome što će to biti baza koja će pripadati NATO savezu a ne zemlji članici.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, riječ je o bazi Kučova koja će predstavljati infrastrukturu za aktivnosti NATO na prostoru Zapadanog Balkana i za podršku operacijama u širem prostoru istočnog Sredozemlja i Crnomorskog regiona.

„Zato je NATO kroz svoj namjenski program za investicije i bezbjednost potrošio 45,8 miliona eura od januara 2022. godine. Albanija je dala svoj dio od oko pet miliona eura i prostor, stari vojni aerodrom kod grada Berat, na jugu države, koji datira iz ere Envera Hodže“, piše u tekstu.

Baza Kučova predviđena je da se po potrebi koristi za prihvat lovačkih aviona Italije i Grčke koji su zaduženi za zaštitu albanskog vazdušnog prostora u okviru Integrisanog sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane NATO.

Takođe, italijanska i grčka avijacija pokrivaju Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju i obje zemlje kao i Albanija obavezne su da imaju bazu u koju mogu da slete saveznički lovci.

„Na velikim vježbama NATO 2021. i 2023. godine provjerevan je brzi razmještaj američke vojske iz kontinentalnog dijela SAD na prostor Sredozemnog mora. U tim aktivnostima pridavan je poseban položaj Albaniji gdje su se Amerikanci iskrcavali u luku Drač i koristili su poligon Biza za borbenu obuku. Ubuduće za takve vježbe Kučova će biti glavna baza za prihvat američkih snaga i njihove aktivnosti na Balkanu“, piše u tekstu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
03.03.2024-09:45 09:45

Sve je to lijepo..Rama je opasnost za EU..a i za CG…

Mark
03.03.2024-18:55 18:55

Tara, SE folita ili !?
Rama je za zajednicki zivot u regionu,
/ svako u svoje jato /.
Kao braca ……