Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Osmani: Kosovo je napadnuto, Vučić i Srbija stoje iza pucnjave

Vlasti Kosova su saopštile kako su se policijske snage borile protiv 30 teško naoružanih Srba koji su upali u tiho selo Banjska u nedjelju i zabarikadirali se u pravoslavni manastir. Najmanje tri napadača i jedan policajac su ubijeni, piše Reuters

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u intervjuu za Reuters optužila je Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića da stoje iza pucnjave između naoružanih osoba i Kosovske policije proteklog vikenda.

Vlasti Kosova su saopštile kako su se policijske snage borile protiv 30 teško naoružanih Srba koji su upali u tiho selo Banjska u nedjelju i zabarikadirali se u pravoslavni manastir. Najmanje tri napadača i jedan policajac su ubijeni, piše Reuters.

Okršaj je izazvao novu međunarodnu zabrinutost za stabilnost stanja na Kosovu koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine nakon ustanka i intervencije NATO-a 1999. godine, piše britanska agencija.

„Kosovo je napadnuto“, kazala je Osmani za Reuters u četvrtak.

„Ova oružana grupa je jednostavno provodila namjere i motive Srbije kao države i Vučića kao njenog lidera.”

Krimski model

Vlasti Srbije i Vučić su negirali optužbe za umiješanost i nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad niti ponudila objašnjenje za motive napada.

Srbija, koja nije priznala nezavisnost svoje bivše pokrajine, krivi Kosovo za podsticanje nasilja napadima na etničke Srbe koji tamo žive, što vlasti iz Prištine negiraju.

Osmani kaže kako Srbija i dalje ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu i pokušala je sprovesti „Krimski model“ stvaranjem tenzija na sjeveru Kosova gdje 50.000 lokalnih Srba i dalje vide Beograd kao svoj glavni grad i odbacuju upravu iz Prištine.

„Želim poručiti predsjedniku Vučiću da se prestane petljati sa Kosovom. Kosovo će braniti svoju slobodu, svoju nezavisnost i suverenitet po svaku cijenu. Oni pokušavaju sprovesti Krimski model u Republici Kosovo, ali mi to nećemo dozvoliti ni u kakvom slučaju i branićemo svaki pedalj kosovske teritorije“, navela je kosovska čelnica.

Reuters ukazuje kako je Rusija zauzela i anektirala ukrajinsku regiju Krim 2014. i kosovske vlasti strahuju kako Srbija želi odvojiti za sebe sjeverni dio Kosova.

Kosovske vlasti su objavile, kako sami navode, činjenice koje pokazuju da je grupa obučena, naoružana i dobila svu potrebnu podršku zvaničnog Beograda i sigurnosnih agencija.

Strah od budućih, većih napada

Osmani govori kako bi se slični napadi mogli ponoviti u bliskoj budućnosti i poziva međunarodnu zajednicu da uradi sve što može da spriječi Srbiju u podržavanju takvih grupacija.

„Jako sam zabrinuta da bi se takvi napadi, čak i u većem obimu, mogli desiti u budućnosti ako Srbija ne bude osuđena, u prvom redu za ovaj teroristički agresorski čin“, kazala je.

Kosovo i Srbija vode pregovore više od decenije na normalizaciji odnosa, a tom procesu posreduje Evropska unija. Ranije ove godine su pristali na dogovor koji je predložio EU, ali od tada nisu došli do dogovora kako sprovesti taj sporazum, navodi Reuters. Osmani smatra kako se pregovori dvije strane ne mogu nastaviti kao ranije.

„Više ne možemo nikako govoriti o uobičajenom poslu. Mi smo bili žrtve agresije Srbije i svi to tako trebaju tretirati, kao i u njihovom odnosu prema Srbiji od sada“, rekla je ona.

Reuters navodi kako su do sada tri čovjeka optužena za učešće u napadu.

U nedjelju je policija prikazala arsenal naoružanja i municije za koji tvrdi da je zaplijenila, uključujući jurišne puške iz vremena Jugoslovenske armije, mitraljeze, snajpere, minobacače, protivtenkovske raketne bacače, ručne bombe, mine i dronove.

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je kako je policija pronašla oružje vrijedno pet miliona eura, a koje je „dovoljno za stotine boraca“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
29.09.2023-16:09 16:09

…Predsednice Osmani ,da sto god se u Srbiji radi nemoze bez znanja i sugestija AV,AV -a “…to i mala dEca znaju” nema toga srbijanca da bi kazao da ista odlučuje ONA premijerka ! mali vučic je zborio “za jednog srbina 100 muslimana” to je taj nepromijenjeni um !