Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Opozicija zahtijeva uvođenje vanrednog stanja u Beogradu zbog požara u Vinči

Kako ističu, po svemu sudeći ovakav požar neće biti moguće ugasiti danima, pa se očekuje kontinuirano izlaganje građana zagađenju

Pojedine opozicione opcije zatražile su danas hitno uvođenje vanrednog stanja na teritoriji Beograda, nakon požara koji je izbio sinoć na deponiji u Vinči i uzrokovao širenje otrovnih čestica širom grada.

Pokret Ne davimo Beograd saopštio je danas da zahtijeva od nadlježnih institucija da objasne šta je uzrok velikog požara na deponiji Vinča, kao i da odmah, bez odlaganja proglase vanrednu situaciju i objave uputstva za ponašanje građana u toku esktremno velikog zagađenja vazduha.

Kako ističu, po svemu sudeći ovakav požar neće biti moguće ugasiti danima, pa se očekuje kontinuirano izlaganje građana zagađenju.

Oni su saopštili i da sve mjerne stanice u Beogradu juče i danas pokazuju velike vrijednosti zagađenja praškastim materijama, PM česticama, ali najopsnije kancerogene materije, kao što su furani i dioksini, koji nastaju kao posljedica požara, u Srbiji se ni ne mjere. Zbog ovoga je jako važno da građani imaju jasne i pravovremene smjernice kako da se ponašaju.

„Najoštrije osuđujemo izjave zamjenika gradonačelnika Gorana Vesića koji je pokušao da umanji ozbiljnost ovog incidenta. Umjesto da se obrati građanima sa jasnim razlozima kako je do požara došlo i uputstvima za smanjenje rizika po stanovništvo. Takođe, postavljamo pitanje da li je u periodu primopredaje deponije u Vinči stranom partner koji na njoj treba da gradi spalionicu, došlo do nekontrolisanog spaljivanja opasnih materija?“ pitali su iz inicijative Ne davimo Beograd

Jovanović (CLS): Potrebno hitno uvođenje vanrednog stanja u Beogradu

Predsjednik Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović izjavio je danas da gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika, Zoran Radojičić i Goran Vesić, treba da „hitno proglase vanrednu situaciju u Beogradu, zbog velikog požara na gradskoj deponiji u Vinči“.

Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da „vanrednu situaciju treba proglasiti zbog hitnog sprovođenja mjera zaštite zdravlja stanovništva, usljed povećanog nivoa partikularnih čestica i štetnih materija u vazduhu“.

„Grad je dužan da preduzme dodatne mjere, kao i da redovno obavještava građane o kvalitetu vazduha i zdravstvenim hazardima“, kazao je Jovanović.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je ranije danas da je požar, koji je sinoć u 20.30 sati prijavljen na deponiji Vinča, pod kontrolom, kao i da će dogašavanje trajati nekoliko dana, zbog čega će građani i u narednim danima iz različitih djelova grada moći da vide dim.

On je rekao da gore rubni djelovi deponije, kao i da su ekipe vatrogasaca i teške mehanizacije na terenu.

IzvorDanas

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve