Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Nova metodologije proširenja EU biće predstavljena 5. februara?

Evropska komisija svoj prijedlog nove metodologije procesa pristupanja EU predstaviće 5. februara u Briselu, prenosi Tanjug

Evropska komisija svoj prijedlog nove metodologije procesa pristupanja EU predstaviće 5. februara u Briselu, prenosi Tanjug.

N1

Dan kasnije komesar za proširenje Oliver Varhelji iznijeće lično nove smjernice EU politike proširenja tokom posjete Beogradu.

Nakon što je Savjet EU krajem prošle godine zadužio Evropsku komisiju da izradi prijedlog nove metodologije procesa pristupanja zemlja kandidata EU, u Komisiji kažu da finaliziraju dokument i da će ga uskoro predstaviti.

“Ne želimo da mijenjamo proširenje, već da unaprijedimo proces”, izjavila je portparolka EK Ana Pisonero.

Iako EK još nije izašla sa konkretnim datumom, izvori EU najavljuju da bi prijedlog nove metodologije, na kome radi komesar za proširenje Oliver Varhelji, trebalo da bude usvojen na sastanku komesara u srijedu – 5. februara, a zatim i predstavljen na konfrenciji za medije u Briselu.

U Briselu ocjenjuju se da će dokument, koji bi trebalo da odgovori na zabrinutosti pojednih zemlja članica zbog efikasnosti dosadašnjeg procesa pristupanja EU, biti “koncizan”, sa konkretnim prijedlozima o modernizaciji i boljoj efikasnosti procesa pristupanja, bez promjena same politike

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve