Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Njemačka traži od Kosova da odloži uvođenje eura kao jedine valute

On je takođe pozvao Kosovo i Srbiju da, uprkos izvjesnom nedavnom napretku, sada moraju da se preduzmu dalji koraci u dijalogu o normalizaciji između njih koji vodi Evropska unija

NJemačka vlada je pozvala Kosovo da odloži planove za usvajanje eura kao svoje jedinstvene valute, zbog zabrinutosti da bi taj potez mogao da pogorša etničke tenzije ukidanjem pristupa gotovini etničkim Srbima na Sjeveru.

„Snažno pozivamo Kosovo da odloži datum stupanja na snagu dok se ne pronađe prihvatljivo rješenje“, rekao je Kristijan Hofman, zamjenik portparola vlade, novinarima u Berlinu u petak, prenosi Kljan Kosova pisanje novinske agencije Blumberg.tv.

Naglasivši da to jeste suverena odluka Kosova, Hofman je ovaj potez nazvao „značajnim korakom sa dalekosežnim posljedicama“ koji zahtijeva više vremena i pripreme, prenosi KoSSev.

On je takođe pozvao Kosovo i Srbiju da, uprkos izvjesnom nedavnom napretku, sada moraju da se preduzmu dalji koraci u dijalogu o normalizaciji između njih koji vodi Evropska unija.

„Riječ je o zajedničkoj, mirnoj budućnosti građana Kosova i Srbije. Obje zemlje žele da se pridruže Evropskoj uniji, a savezna vlada ima interes da se to dogodi. Ne postoji drugi način da se završi EU put i za Kosovo i za Srbiju“, rekao je Hofman.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve