Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Njemačka povukla sa tržišta suve vrganje iz Srbije

Ostaci pesticida hlorpirifos u suvim vrganjima iz Srbije pronađeni su u količini od 0,18 ± 0,09 miligrama po kilogramu, navodi se na portalu RASFF

Njemačka je povukla sa tržišta suve vrganje porijeklom iz Srbije. U ovim pečurkama su, kako je objavio RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obavještavanje o hrani – pronađeni ostaci pesticida hlorpirifos (Chlorpyrifos).

Ostaci pesticida hlorpirifos u suvim vrganjima iz Srbije pronađeni su u količini od 0,18 ± 0,09 miligrama po kilogramu, navodi se na portalu RASFF.

Njemačka je ove pečurke povukla sa tržišta, zbog, kako se navodi – potencijalnog rizika.

Pesticid hlorpirifos je, inače, zabranjen za upotrebu, a ovo nije prvi put da je otkriven u pošiljkama hrane.

Podsjetimo, u avgustu prošle godine na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo pesticida hlorpirifos u pošiljci breskvi koja je stigla iz Srbije, pa je tovar vraćen pošiljaocu.

Tada je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije objavilo da je „nakon konsultacija sa stručnom javnošću, donijelo odluku o davanju dozvole za ograničenu i kontrolisanu primjenu sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa, isključivo za tretiranje šećerne repe“. Ministarstvo je istaklo i da je “ svako neovlašćeno korišćenje te vrste preparata za druge kulture zabranjeno zakonom i strogo kažnjivo“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
14.05.2024-10:18 10:18

Evo danas “pogibija”sad ce Vucic na sve televizije,smece od portala i stampe po Olafu Solcu,svi su “protiv nas”a nasa privreda br. 1 u Evropu.