Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikšić: BIH i Srbija dogovorile gradnju HE Buk Bijela, UNESCO traži da se konsultuje Crna Gora

UNESCO je u oktobru saopštio da Bosna i Hercegovina i Srbija moraju obezbijediti i procjenu potencijalnih uticaja kroz Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu, i to u saradnji sa Crnom Gorom

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić otkrio je da je postignut dogovor oko izgradnje Buk Bijele, hidroelektrane na Drini koju bi zajedno trebale graditi BiH i Srbija.

On je ovu informaciju saopštio gostujući u emisiji Klix Studio.

Kako je rekao Nikšić, postigao je dogovor s Radovanom Viškovićem, predsjednikom Vlade Republike Srpske, da dvije elektroprivrede u BiH dobiju po 25 posto udjela u ovom objektu, a da Republika Srbija dobije preostalih 50 posto.

“To je nešto što radimo da bi bilo na planu osiguranja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora”, rekao je Nikšić.

Precizirao je da je ovaj projekt važan jer će pomoći BiH da njeni privrednici nemaju smetnji prilikom izvoza svoje robe u EU koja će uskoro biti dodatno oporezovana ako se proizvodi iz energetskih izvora koji nisu obnovljivi.

“Mi ćemo po svaku cijenu nastojati da zadržimo suverenitet snabdijevanja električnom energijom kad su u pitanju Federacija i BiH. A naravno da to podrazumijeva da se i druga strana složi i da to zajedno odrade”, rekao je Nikšić.

UNESCO je u oktobru saopštio da Bosna i Hercegovina i Srbija moraju obezbijediti i procjenu potencijalnih uticaja kroz Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu, i to u saradnji sa Crnom Gorom.

Nacionalni park “Durmitor” nalazi se na listi svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa UNESCO-a, dok je kanjon Tare proglašen svjetskim ekološkim rezervatom. Prema navodima Crne Gore, izgradnja HE “Buk Bijela” u Foči bi narušila ova područja

Udruženja za zaštitu životne sredine iz BiH, Srbije i Crne Gore godinama ukazuje na negativne posljedice izgradnje ove hidroelektrane. Zbog ovog projekta podnesen je niz žalbi međunarodnim tijelima, a žalbeni postupak se vodio i pred Ustavni sudom BiH.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve