Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Nekadašnji komandant Četvrtog korpusa Armije BiH pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine

Dreković je bio optužen da je kao komandant Četvrtog korpusa Armije BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava

Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno je oslobodilo nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa Armije BiH Ramiza Drekovića optužbi za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.

Drekovićev advokat Mirsad Crnovršanin rekao je novinskoj agenciji Srna da je Apelaciono vijeće odbilo žalbu Tužlaštva BiH kao neosnovanu i potvrdilo oslobađajuću prvostepenu presudu kao pravosnažnu.

Optužnica Tužilaštva BiH teretila je Drekovića da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, te razoreno više objekata.

Dreković je bio optužen da je kao komandant Četvrtog korpusa Armije BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Tužilac Vladimir Simović, koji je zastupao optužbu u ovom predmetu, u završnim riječima je naveo da je Tužilaštvo BiH dokazalo „da su sve osobe, koje su ranjene i ubijene u granatiranju, civili, djeca koja su se vraćala iz škole, te da nisu uzimala učešće u oružanom sukobu“.

Dreković je tokom suđenja naveo da „ni u jednom planskom dokumentu neće naći napad na civilni cilj, te da su svi planirani ciljevi Četvrtog kropusa bili vojni“.

Drekoviću se sudilo od marta 2019. godine.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve