Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Na sjeveru Kosova akcija uklanjanja tabli na ćirilici, postavljaju se nove dvojezične

Zamjena se obavlja po nalogu ministarstva infrastrukture u Prištini

Duž glavne magistrale od Kosovske Mitrovice do Jarinja u toku je zamjena postojećih putokaza i tabli sa nazivima mjesta na srpskom jeziku ispisanih ćirilicom, novim na albanskom i srpskom, ispisanih latinicom.

Zamjena se obavlja po nalogu ministarstva infrastrukture u Prištini. Radi se na zamjeni duž magistralne linije i za sada nema potvrde da li će biti zamijene i tabli sa nazivima ulica u gradskim sredinama u Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

U tim gradovima su nove lokalne vlasti u kojima Albanci čine većinu, ranije izvršile zamjenu tabli sa nazivima opština.

U četiri grada na sjeveru, na zgradama opština postavljene su zastave plavo-žute boje, koje simbolizuju državnost na Kosovu, i natpisi na albanskom, srpskom i engleskom jeziku.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da premijer Aljbin Kurti ne može da prekine neraskidivu vezu Srba sa svojom državom.

.”Može Kurti da se obračunava s ćiriličkim saobraćajnim znakovima, ali ne može da prekine neraskidivu vezu srpskog naroda sa njihovom državom! Onaj koji zna samo za nasilje, nikad neće znati šta je miran suživot. Preživjela je srpska ćirilica vjekove, preživjeće i malog tiranina”, napisao je Petković.

 

IzvorRTS

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve