Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Majke Srebrenice: Nećemo zaboraviti prijatelje koji su nas podržali

Majke Srebrenice su zahvalile susjednim zemljama koje su podržale usvajanje dokumenta – Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Albaniji

Generalna skupština UN-a danas je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, sa 84 glasova “za”, 19 “protiv” i 68 suzdržanih zemalja. U prvoj reakciji nakon glasanja, Majke Srebrenice pozdravile su odluku naglašavajući da se radi o pobjedi istine i pravde.

U izjavi nakon odluke u Njujorku, Majke Srebrenice su zahvalile susjednim zemljama koje su podržale usvajanje dokumenta – Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Albaniji, uz riječi: “Ovo je pomirenje, hvala Vam susjedi“.

Protivnicima rezolucije su poručili:

“Nećemo zaboraviti prijatelje koji su nas podržali, ali ni one druge. Počinjemo izgradnju stuba srama u Potočarima”.

Podsjećamo, većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. jul svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

U konačni tekst ubačena su i dva amandmana koje je predložila Crna Gora i kojima se ponavlja da se “krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini“ kao i “čvrsta posvećenost održavanju i jačanju jedinstva u različitostima u Bosni i Hercegovini“.

Za genocid i zločine na istoku Bosne i Hercegovine 1995. godine osuđeno je više od 50 vojnih i civilnih čelnika bosanko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska, na više od 700 godina zatvora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve