Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Lavrov nakon sastanka sa Dačićem u Moskvi: Rusija cijeni odnose sa Srbijom

Lavrov je prije početka sastanka sa Dačićem rekao da Rusija cijeni odnose sa Srbijom i da je zadovoljna kako se realizuju zajednički projekti

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastao se danas u Moskvi sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem kome je rekao da želi od njega da čuje procenu situacije na Balkanu koju je ocijenio kao ozbiljnu, dodajući da je Rusija zainteresovana da se spriječe nove krize.

Lavrov je prije početka sastanka sa Dačićem rekao da Rusija cijeni odnose sa Srbijom i da je zadovoljna kako se realizuju zajednički projekti.

„Cijenimo odnose koji se razvijaju između Ruske Federacije i Srbije. Ton ovim odnosima daju redovni kontakti naših predsjednika V. V. Putina i A. Vučića. Zadovoljni smo kako se sprovode dogovori u materijalnoj sferi, trgovini, investicijama, humanitarnoj razmjeni, kao i u oblasti sportske saradnje“, rekao je Lavrov, prenijelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je uoči razgovora rekao da je Srbija zahvalna Rusiji na podršci koju joj pruža kada se radi o teritorijalnom integritetu i suverenitetu i pitanju Kosova, zahvalivši ruskom kolegi što je Srbiji pružio podršku u svakoj situaciji koja je za nju bila važna.

„Podrška koju nam pružate po pitanju Kosove i Metohije je za nas veoma važna i želio bih lično da ti se zahvalim na velikom razumijevanju i podršci svaki put kada smo vam se obratili za pomoć. Zahvalan sam na pomoći prilikom održavanja hitne sjednice SB UN o Kosovu i Metohiji i na predlogu da se održi sjednica povodom 25 godina od NATO bombardovanja Jugoslavije“, rekao je Dačić, prenijeli su ruski mediji.

Prema najavama ruskog Ministarstva spoljnih poslova Lavrov i Dačić razgovaraju danas o širokom spektru pitanja koja se odnose na političke i ekonomske odnose Rusije i Srbije, situaciju na Kosovu i na čitavom Balkanu kao i na aktuelna međunarodna pitanja.

Lavrov koji danas puni 74 godine će, zajedno sa Dačićem, prisustvovati prijateljskom fudbalskom meču srpske i ruske reprezentacije.

Srbija je prva evropska država čija će fudbalska reprezentacija igrati u Rusiji od početka invazije te zemlje na Ukrajinu u februaru 2022. godine zbog čega su ruske seniorske reprezentacije i fudbalski klubovi, muški i ženski, suspendovani iz takmičenja Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) i Evropske fudbalske unije (Uefa).

U obraćanju uoči sastanka sa Dačičem Lavrov je rekao da „nedopustivo da se sport politizuje, iako Zapad, uz podršku međunarodnih zvaničnika, nastavlja sa takvom politikom i ne čini se da će od nje u skorije vrijeme odustati“.

Ruska agencija Tass ocjenjuje da se razgovori Lavrova i Dačića uvijek odvijaju u prijateljskoj atmosferi, a dvojica ministara tradicionalno razmjenjuju poklone uoči sastanaka. Lavrov je 2020 prililom posjete Beogradu Vučiću poklonio mikrofon a od njega je dobio gitaru, podseća Tass.

Uprkos ozbiljnom pritisku kolektivnog Zapada na Srbiju, Beograd održava istinski prijateljski odnos sa Moskvom. Stav Srbije o antiruskim sankcijama takođe ostaje nepromiijenjen, pošto su njeni najviši zvaničnici više puta odbijali da se pridruže antiruskim mjerama Zapada, navodi Tass.

Rusija takođe, dodaje ruska agencija, redovno ističe posebnu prirodu svojih veza sa Srbijom i zajedničko kulturno i istorijsko nasljeđe dvije zemlje koje čini čvrstu osnovu za bilateralni dijalog.

Tass prenosi i izjavu predsjednika Rusije Vladimira Putina sa su „Srbi vjekovima ostali pouzdani saveznici Rusije, što Moskva zna, pamti i cijeni“ i dodaje da je „zauzvrat, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Putinu čestitao pobjedu na predsjedničkim izborima“.

Dačić i Lavrov su se posljednji put sastali u septembru prošle godine, na marginama zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Prije tri nedjelje, sreli su se na diplomatskom forumu u turskoj Antaliji, ali nisu održali sastanak.

IzvorDanas

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve