Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Kurti odbacio zahtjeve SAD, ali nagovještava prijevremene izbore kao rješenje krize

On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsjednika opština na sjeveru mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.

Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahtjeve ambasadora SAD za rješenje konflikta na sjeveru Kosova i kao moguće rješenje spomenuo prijevremene lokalne izbore.

On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsjednika opština na sjeveru mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, zatražio je od kosovskog premijera da hitno deeskalira situaciju i iznio dva zahtjeva – da policijski službenici napuste opštinske zgrade, a novoizabrani gradonačelnici funkcije obavljaju u alternativnim objektima.

Kurti je na forumu GLOBSEC u Slovačkoj rekao da ne može da traži od novih gradonačelnika da ne idu na posao, kao i da će se specijalne snage kosovske policije povući tek kada se povuku Srbi koji protestuju, koje je nazvao ruljom.

Kosovski premijer je priznao da novi gradonačelnici nemaju pun politički legitimitet, ali je dodao da legalitet i ustavnost moraju da postoje i još jednom ponovio da su opštinske zgrade „vlasništvo Kosova“, prenosi Kossev.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve