Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Kosovo potvrdilo da ukida dinar od 1. februara, uz olakšanu prilagođavanje za građane

Bisljimi je rekao da će biti obezbijeđena tranzicija iz dinara u euro, te da primjena odluke ne znači zabranu transfera novca iz Srbije

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bisljimi potvrdio je da od četvrtka, 1. februara, počinje primjena odluke Centralne banke Kosova, koja predviđa da se gotovinska plaćanja i platni promet odvijaju isključivo u eurima.

On je na pres-konferenciji objasnio da ta odluka ima za cilj kontrolisanje novca u prometu na Kosovu, unaprjeđenje borbe protiv kriminalnih aktivnosti, te zaštitu potrošača i platnog sistema Kosova.

Ova odluka Centralne banke Kosova u praksi znači zabranu upotrebe dinara, zvaničnu valutu Srbije koja se do sada koristila u svim srpskim sredinama.

Pored upotrebe za trgovinu, dinar se koristi i za isplatu plata, penzija, socijalne pomoći i drugih primanja Srbima na Kosovu iz budžeta Srbije.

Bisljimi je rekao da će biti obezbijeđena “tranzicija” iz dinara u euro, te da primjena odluke ne znači zabranu transfera novca iz Srbije.

Istakao je i da niko, ni međunarodni partneri Kosova, ne dovode u pitanje zakonitost odluke Centralne banke Kosova.

Međunarodna zajednica je, pak, zatražila da se ova odluka odloži jer, kako je ocijenila, može negativno da utiče na srpsku zajednicu.

Bisljimi je iznio i niz kritika na račun Srbije za zloupotrebu novca u ime Srba sa Kosova.

“Predsjednik Srbije izjavljuje da svake godine pošalje 800 miliona eura na Kosovo. Da 800 miliona eura dolazi na Kosovo, Srbi sa Kosova bi imali iste prihode kao građani Japana. Na Kosovu ne dolazi toliki novac, dolazi manje od 200 miliona eura. Uspostavljanje transparentnosti, Vučić će morati da objasni gdje ide drugi novac”, rekao je Bisljimi.

Prema riječima Bisljimija, Vlada Kosova je odlučna u namjeri da zakon sprovodi svuda bezuslovno i beskompromisno.

“Istovremeno, Vlada Kosova je posvećena da obezbijedi da se građani prilagode što brže, što lakše i bez štete u eventualnom prelaznom periodu”, rekao je on.

Bisljimi je takođe rekao da su komercijalne banke na Kosovu dobile instrukcije da otvore filijale na sevjeru, te da novim korisnicima obezbijede osnovne račune bez ikakvih troškova.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da postoji nekoliko opcija o kojima se razgovara o primjeni uredbe Centralne banke Kosova.

“Što se tiče praktične primjene, razmatra se više opcija koje bi s jedne strane poštovale 11. član Ustava. Ali, s druge strane, ostaviće malo vremena za informisanje građana i njihovo prebacivanje, recimo na nove i druge račune”, rekla je Osmani.

Trenutno u kosovskim bankama nije moguće otvoriti dinarske račune i za sada ostaje nejasno da li Srbija može isplaćivati primanja u eurima.

Dinari su na Kosovu do sada stizali iz Srbije putem Narodne banke Srbije, koja ima trezor u Leposaviću – odakle je kompanija “Henderson” dalje razvozila novac u banke ili pošte koje rade u sistemu Srbije.

Vlasti iz Srbije i Srpska lista – najveća stranka Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda –odluku o ukidanju dinara su okarakterisali kao “progon Srba bez oružja”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve