Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Kosovo apliciralo za članstvo u Savjetu Evrope

Vlada Kosova je prethodno načelno odobrila inicijativu za članstvo Republike Kosovo u Savjetu Evrope, piše RSE

Kosovo je danas apliciralo za članstvo u Savjetu Evrope, potvrdio je šef kabineta ministarke spoljnih poslova Kosova Šar Jakupi (Shar Jakupi).

Vlada Kosova je prethodno načelno odobrila inicijativu za članstvo Republike Kosovo u Savjetu Evrope, piše RSE.

„Ljudska prava i osnovne slobode su zagarantovane Ustavom Republike Kosovo, što podrazumijeva konvencija Savjeta Evrope, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Ruska Federacija je 16. marta ove godine isključena iz Savjeta Evrope zbog agresije koju je 24. februara započela na Ukrajinu. Bez Rusije, dvije trećine država članica te organizacije priznaje nezavisnost Kosova.

Ako se uzme u obzir da se odluke donose većinom glasova država članica, realna je mogućnost pristupanja Kosova Savjetu Evrope.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine, ali još uvijek nije uspjelo da se učlani u nekoliko važnih međunarodnih organizacija. Osim što nije članica Evropske unije, Kosovo nije članica ni Svjetske trgovinske organizacije, Međunarodne kriminalističke policijske organizacije (INTERPOL) i drugih.

Srbija sve vrijeme aktivno vodi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i blokira njegovo članstvo u Međunarodne organizacije. Glavni saveznik Srbije u tom njenom nastojanju je Rusija.

Ipak, Kosovo je uspjelo da postane član nekim međunarodnih organizacija kao što je Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, Olimpijski komitet, Evropska fudbalska federacija i Svjetska fudbalska federacija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
12.05.2022-19:12 19:12

Pizdousti se zarekao da ce ih u tome sprijeciti ali je trenutno zaboravio da je njegova rezervna mama Rusija izbacena iz iz savjeta Evrope tako da ne mogu da ih sprijece u tome jer nemaju pravo da postave veto. Trt milojko pizdousta splacino.

gagi
12.05.2022-20:50 20:50
Reply to  Ha20

A brate “nebeski”u CRVENO,a sto im radi Aljbin Kurti,aj Kosovarii neka je sa srecom.