Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Komesar SE za ljudska prava: Rezolucijom o Srebrenici svijet ustaje za prava žrtava

Generalna skupština UN u četvrtak je usvojila rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

Određivanje 11. jula za Međunarodni dan promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine je znak da svijet neće da okrene glavu pred negiranjem, da će ustati za ljudska prava žrtava i preživjelih, rekao je komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Majkl o'Flaerti (Michael O'Flaherty) u reakciji na rezoluciju usvojenu u Generalnoj skupštini UN.

O’Flaerti je pozvao Savjet Evrope i njegove zemlje članice da godišnje obilježavaju 11. jul kao Međunarodni dan razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995, saopštila je služba komesara.

„Međunarodni sudovi ustanovili su da je genocid počinjen u Srebrenici 1955. godine. Rasprostranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca u regionu bivše Jugoslavije prijeti vladavini prava, miru i socijalnoj koheziji“, rekao je komesar u saopštenju.

Generalna skupština UN u četvrtak je usvojila rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve