Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Kfor: Pružamo bezbjedan okvir za dijalog pod pokroviteljstvom EU

Portal EWB podsjeća da je Kfor odbio zahtjev predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se dozvoli povratak do 1.000 pripadnika Vojske Srbije i policije na sjever Kosova

U ovom trenutku je važno da se sve strane suzdrže od provokativnih mjera i da traže dalja rješenja kroz dijalog, što je presudno za dugotrajnu bezbjednost na Kosovu i za stabilnost u regionu, navodi se u odgovoru misije Kfora za Juropijan vestern Balkans (EWB) o nedavnim tenzijama na sjeveru Kosova.

Uz više od 3.700 pripadnika iz 27 zemalja, među kojima su i članice i partneri NATO, Kfor ostaje u potpunosti usredsređen na svakodnevno izvršavanje svog mandata, koji se zasniva na Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 1999, a podrazumijeva pružanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, rekli su iz Kfora za EWB.

Misija Kfora je 5. januara uklonila poslednja od vozila koja su blokirala puteve na sjeveru Kosova, tako što je poslao svoje inženjerske jedinice u oblasti Dudin krš i Srbovac.

Uklanjanje barikada je uslijedilo poslije intenzivnih napora članica NATO i Evropske unije da se smanje tenzije, uz veliku podršku Kfora i Euleksa. Posljednje barikade su uklonjene brzo i bezbjedno, kako bi se izbjegli incidenti i drugi rizici po lokalnu bezbjednost, rečeno je za EWB.

Komandant Kfora održava blizak kontakt sa svojim glavnim sagovornicima, među kojima su predstavnici kosovskih institucija i kosovskih bezbjednosnih organizacija, Generalštaba Vojske Srbije i država koje doprinose snage Kfora, navodi se u odgovoru.

Dodaje se da Kfor pruža bezbjednosni okvir neophodan za nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Portal EWB podsjeća da je Kfor odbio zahtjev predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se dozvoli povratak do 1.000 pripadnika Vojske Srbije i policije na sjever Kosova.

Komandant Kfora je jasno stavio do znanja da je Kfor zadužen za pružanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice koje žive svuda na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih nacija, piše u odgovoru misije.

Kfor ima sva neophodna sredstva za izvršenje te misije. Već više od dvadeset godina, misija pokazuje da je dorasla tom zadatku, zahvaljujući svom vidljivom, žustrom i prilagodljivom prisustvu na terenu i kroz nepristrasno pružanje podrške potrebama svih zajednica na Kosovu, poručuju iz Kfora.

Kada je riječ o smanjenju broja pripadnika te misije, iz Kfora navode da bi se smanjenje brojnog stanja snaga NATO zasnivalo na političkim odlukama, shodno uslovima postignutim na terenu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve