Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Italija se pridružila listi sponzora Rezolucije o Srebrenici

Prijedlog rezolucije otišao je u ime 17 zemalja na 193 adrese država članica Ujedinjenih nacija

Na društvenim mrežama Memorijalnog centra u posljednjih nekoliko dana je ova institucija potvrdila i izrazila zahvalnost na podršci Rezoluciji Ruandi, Njemačkoj, Novom Zelandu, Čileu, Francuskoj, Lihtenštajnu i Sloveniji, SAD-u, a sada se ovoj listi pridružila i Italija.
Generalna skupština UN-a će 2. maja raspravljati i o Rezoluciji o Srebrenici što je pitanje koje je već sada izazvalo brojne reakcije u regiji.

Dok su političari iz dijela BiH većinski pozdravili ovakav korak, iz Srbije i RS-a stigle su brojne osuđujuće reakcije te je navedeno kako se ovom rezolucijom zapravo želi stigmatiziovati cjelokupni srpski narod.

Nacrt Rezolucije o Srebrenici u svojoj preambuli nigdje ne spominje ni Republiku Srpsku kao ni Srbiju pa tako sve izjave zvaničnika iz bh. entiteta kao i susjedne zemlje na određeni način padaju u vodu.

Ono što se naglašava, a što je i očekivano, jeste presuda Međunarodnog suda u Hagu u kojoj se naglašava kako je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen genocid 1995. godine.

Prijedlog rezolucije otišao je u ime 17 zemalja na 193 adrese država članica Ujedinjenih nacija.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krsto
14.04.2024-17:24 17:24

Na spiskovima zrtava iz Srebernice ima vise od 1000 NESTALIH…Zna se da su ubijeni ali se i danas sluzbeno vode kao NESTALI jer tijela nisu nadjena… A srbijanska policija i drzava EKSPRESNO proglasava malu Danku Ilic kao MRTVU iako tijelo nije nadjeno..nije nadjena ni krv ni DNA niti bilo kakav trag…Imaju samo sumnjivo priznanje dva alkoholicara i treceg koji je eto priznao ubistvo i tek tako umro u policijskoj stanici…Dalibor Dragijevic je priznao zlocin za koji nije imao nikakav motiv ali eto nije rekao dje je tijelo… Vucko cevabdzija iz Jovanjice uvijek zna sve o svemu ali ovog puta za… Pročitaj više »