Petak, 21 Juna, 2024
Rubrika:

Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan stupa danas na snagu

Očekuje se da će se instrumentom u periodu od 2024. do 2027. partnerima EU sa Zapadnog Balkana obezbijediti do dvije milijarde eura u grantovima i četiri milijarde eura u kreditima kako bi se podržao Zapadni Balkan na putu ka pridruživanju EU

Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan stupa danas na snagu i on će ubrzati integraciju u EU, uz finansiranje od šest milijardi eura koje je uslovljeno sprovođenjem reformi, izjavio je generalni direktor Direktorata EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman.

Kopman je napisao na platformi X da će instrument podstaći socio-ekonomsko postepeno približavanje EU i ubrzati evropske integracije Zapadnog Balkana.

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji napisao je u petak na platformi X da zapadnobalkanska šestorka marljivo finalizuje šest reformskih agendi i reformi.

Evropski parlament odobrio je 24. aprila privremeni sporazum sa Savjetom EU o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi eura u periodu od 2024. do 2027. godine.

Za sporazum je glasalo 517 od 603 poslanika EP, 56 je bilo protiv, a 30 je bilo uzdržano.

Predsjedništvo Savjeta EU i Evropski parlament postigli su 4. aprila privremeni sporazum o uspostavljanju ovog instrumenta, koji su potom podržale države članice EU i odbori EP za spoljne poslove i budžet.

Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan centralni je dio novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je u novembru 2023. godine predstavila Evropska komsija.

Očekuje se da će se instrumentom u periodu od 2024. do 2027. partnerima EU sa Zapadnog Balkana obezbijediti do dvije milijarde eura u grantovima i četiri milijarde eura u kreditima kako bi se podržao Zapadni Balkan na putu ka pridruživanju EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve