Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Hrvatska: Za napuštanje kućnog ljubimca do godinu zatvora

Ko ubuduće napusti kućnog ljubimca, domaću životinju ili pripitomljenu divljač, može da bude kažnjen zatvorom do godinu, a napuštanje životinja uvedeno je kao novo krivično djelo

Izmjene Kaznenog zakona u Hrvatskoj trebalo bi da obezbijede da kućni ljubimci ostanu upravo to – u kući, piše BBC.

Ko ubuduće napusti kućnog ljubimca, domaću životinju ili pripitomljenu divljač, može da bude kažnjen zatvorom do godinu, a napuštanje životinja uvedeno je kao novo krivično djelo.

Ovo je istorijska odluka, saopštili su su iz hrvatskog udruženja Prijatelji životinja koje je još 2021. pokrenulo peticiju da se postrože mjere za ovo djelo.

„Vjerujemo da će saznanje da zbog napuštanja životinja mogu da završe u zatvoru mnoge koji o tome razmišljaju natjerati da se predomisle. Uz to, mnogi će razmisliti pre nego što nabave kućnog ljubimca što im sve treba za njih, od hrane, liječenja, ali i do obaveznog čipovanja, vakcinisanja i kastracije”, govori Luka Oman, predsjednik Prijatelja životinja, za BBC.

Izmjenama zakona predviđena je i zatvorska kazna do dvije godine ako vlasnik izbaci životinju, a ona potom ugine.

Iz Hrvatskog sabora rekli su za BBC na srpskom da se zakonodavstvo ove zemlje usklađuje sa Evropskom unijom.

„Do sada je to (napuštanje životinja) bio prekršaj i veterinarska inspekcija je reagovala, ali će sada na potezu biti tužilaštvo i policija”, kaže Tatjana Zajec, direktorka Skloništa za nezbrinute životinje „Dumovec” u Zagrebu, za BBC.

Zlostavljačima može da bude zabranjeno držanje i nabavljanje životinja, piše u novom zakonu koji citira udruženje.

Ljudi često ne razmišljaju, dodaje Oman, da životinje žive i više od 15 godina i da su potrebni novac, odricanje i pažnja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve