Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni ocijenio je  skandaloznim pisanje pojednih srpskih medija o požaru u katedrali Notr Dam u Parizu kao o kazni zbog postavljanja zastave Kosova u toj katedrali na godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata, ali i zahvalio vlastima i građanima Srbije na porukama podrške.

Mondoloni je novinarima u Beogradu rekao kako su ga negativni komentari duboko pogodili i da ima samo prezir prema ljudima koji takve stvari izgovaraju, prenosi Beta.

“Za mene to nije Srbija koju sam upoznao i zavolio u ovih posljednjih 18 mjeseci koliko sam ovdje. Mislim da ljudi koji to rade pretenduju da brane svoju zemlju zapravo čine veliku štetu”, rekao je Mondoloni.

On je dodao da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, kao i mnogi članovi Vlade, ali i građani Srbije, slali poruke saosjećanja i solidarnosti čitave noći.

Tragedija za francusku naciju i svjetsku baštinu

“Ono što se sinoć dogodilo u Parizu je tragedija za čitavu Francusku i čitav francuski narod”, rekao je on i dodao se “život za nekoliko sati zaustavio u Francuskoj dok su se vatrogasci borili s vatrom”.

On je kazao da su se francuski predsjednik Emmanuel Makron i Vlada odmah uputili na lice mjesta i podsjetio na jučerašnje riječi predsjednika Macrona da je požar u Notre-Dameu tragedija za čitavu francusku naciju.

“Za sve Francuze koje god da su vjeroispovesti, to je predstavljalo jedan udar na dio naše povijesti koji je pretrpio veliku štetu”, rekao je Mondoloni i dodao da je to velika šteta i za svjetsku kulturnu baštinu, budući da se radi o spomeniku od neprocjenjive vrijednosti.

Naveo je da je najgore izbjegnuto zahvaljujući hrabrosti vatrogasaca te da izgleda kako je sama konstrukcija ostala čitava, kao i to da će Francuska obnoviti crkvu i da je još jutros pokrenuto dobrovoljno prikupljanje priloga u zemlji i inostranstvu.

Govoreći o šteti, Mandoloni je rekao kako je još prerano za procjenu, ali da je bilans tragičan jer su izgorjeli drveni dijelovi iz 13. vijeka, kao i da su vatrogasci rekli da treba pričekati 48 sati prije nego što se može govoriti koliko je sama struktura ugrožena.

“Međutim, zahvaljujući izuzetnim zalaganjima vatrogasaca, njih dvadeset je naime ušlo u sjevernu kulu Notr Dama i na taj način su zapravo spriječili dalje širenje požara i zahvaljujući tome cijela struktura katedrale nije otišla u pepeo”, rekao je Mondoloni.

Dodao je da je mnogo predmeta od neprocenjive vrijednosti sačuvano kao što je Hristova kruna, veliki vitraž, zatim mnogo iz same riznice i oltar, a kako je rekao, orgulje unutar katedrale takođe su pretrpjele štetu, ali su spašene.

“Šteta jest velika i sigurno da će biti potrebno više godina i više stotina miliona eura za samu rekonstrukciju”, rekao je Mondoloni i dodao kako je siguran da će taj dragulj svjetske baštine biti obnovljen.

Komentari

avatar