Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Forbs: Zet Viktora Orbana kupio 11 poslovnih zgrada u Beogradu

Mediji su prenosili da je prije nego što je Orban postao premijer vodio kompaniju za rasvjetu sa skromnim prihodima. Potom je prije devet godina kompanija Elios Inovativ od države dobila posao za ugradnju LED rasvete, a kako se navodilo, taj posao se na kraju ispostavio 65 odsto skupljim od tržišnih cijena

Diofa fand menadžment (Diofa Fund Management) kupio je nekoliko poslovnih zgrada u Novom Beogradu, a ovaj fond dio je grupacije koju predvodi zet mađarskog premijera Viktora Orbana – Ištvan Tiborc.

U saopštenju koje je medijima dostavila konsultantska kompanija za nekretnine CBRE SEE, navodi se da je prodajom bilo obuhvaćeno 11 objekata premium klase, površine veće od 122.000 kvadrata, u pet poslovnih parkova: Green Heart, FortyOne, Belgrade Business Center, 19 Avenue kao i poslovna zgrada House.

Uroš Grujić , direktor odjeljenja Investment Properties za tržište Jugoistočne Evrope u CBRE-u, u saopštenju je naveo:

“U pitanju je najveća pojedinačna transakcija kako u Srbiji tako i na tržištu jugoistočne Evrope, a posebno mi je drago što smo po drugi put bili savjetnik u transakciji ovog impresivnog portfolija poslovnih objekata, čime smo pozicionirali CBRE kao apsolutnog lidera u oblasti savjetovanja na polju tržišta kapitala. Ova instrumentalna transakcija još jednom je pokazala da je naše tržište i dalje atraktivno i likvidno, ukazujući na potencijal daljeg rasta investicionog tržišta.”

Diofa fond se navodi kao dio BDPST grupe koju vodi Ištvan Tiborc.

Na sajtu grupe navodi se i da su 2022. ušli u logistički sektor preko kompanije Waberer‘s. Ta kompanija je u oktobru prošle godine objavila da je preuzela većinski udio u srpskom distributeru MD International.

Prema ranijim izvještajima medija, Diofa je dogovor o kupovini poslovnih zgrada postigla prije nekoliko mjeseci sa Indotek grupom, koja je prethodno taj portfolio kupila od GTC-a. Indotek je takođe mađarska kompanija.

Prema navodima mađarskih medija, osnivač Indoteka Daniel Jelinek i Ištvan Tiborc godinama poslovno sarađuju.

Inače, većinski vlasnik Diofa fand menadžmenta je Granit banka, koja je dio grupe Ištvana Tiborca.

Tiborca je Forbes svrstao prethodnih godina među prvih 40 najbogatijih Mađara, kao i najuticajnijih, a otkako je 2013. oženio Orbanovu kćerku, počeo je i njegov uspon na biznis sceni.

Mediji su prenosili da je prije nego što je Orban postao premijer vodio kompaniju za rasvjetu sa skromnim prihodima. Potom je prije devet godina kompanija Elios Inovativ od države dobila posao za ugradnju LED rasvete, a kako se navodilo, taj posao se na kraju ispostavio 65 odsto skupljim od tržišnih cijena.

I njemački Špigl je svojevremeno pisao da je Orbanov zet upleten u nepravilnosti vezane za promjene javne rasvete u mađarskim gradovima.

Orbanov zet napustio je firmu aprila 2015. godine, odnosno prodao svoj udio nakon što je Evropska kancelarija za borbu protiv korupcije (OLAF) započela istragu o 35 projekata za ulično osvjetljenje u Mađarskoj.

Nakon toga Orbanov zet i ćerka oprobali su se i u sektoru nekretnina.

IzvorForbs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve