Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Evropski poslanici traže od Evropske komisije međunarodnu istragu o izborima u Srbiji

U pismu se traži i da se ne priznaju rezultati izbora dok se ne završi potpuna nezavisna istraga izbornih nepravilnosti

Poslanici Evropskog parlamenta iz Evropske narodne partije (EPP), Zelenih i Socijaldemokrata (S&D) uputili su pismo predsednici Evropske komisije, komesaru za proširenje i visokom predstavniku EU za spojlnu politiku i bezbjednost, u kom traže da se pokrene međunarodna istraga parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji pod okriljem OEBS-a, Savjeta Evrope i Evropske komisije, prenosi European Western Balkans. U pismu se traži i da se ne priznaju rezultati izbora dok se ne završi potpuna nezavisna istraga izbornih nepravilnosti.

Poslanici zahtijevaju istragu sa posebnom pažnjom na izbore za Skupštinu grada Beograda, kao i da se ti rezultati prijave Evropskom parlamentu, navodi EWB.

“Mi ostajemo potpora građanima Srbije koji protestuju za svoju šansu da iskoriste svoje demokratska prava, kao i za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Nažalost, ozbiljne tvrdnje u vezi sa nedavnim izborima nisu u skladu sa demokratskim standardima i podrivaju ovaj cilj”, navodi se u pismu poslanika EP.

Oni podsjećaju na saopštenje Visokog predstavnika EU Žozepa Borelja i komesara za proširenja Varheljila nakon održanih izbora u kom se sami spomenuli da nalazi međunarodnih posmatrača iz OEBS/ODIHR predstavljaju razlog za zabrinutost u vezi sa izbornim procesom.

“Nekoliko međunarodnih i domaćih misija za posmatranje zaključilo je da se izbori u Srbiji ne mogu smatrati slobodnim i poštenim i pronašli su dokaze o nepravilnostima i otvorenoj izbornoj prevari. Posmatračka misija CRTA izrazila je takođe zabrinutost u vezi sa lokalnim izbrorima u gradu Beogradu”, navodi se u pismo.

Dodaje se da neki od nalaza uključuju tvrdnje o kupovini glasova, zloupotrebi javnih resursa, falsifikovanim potpisima podrške na izbornim listama, nesrazmernom uticaju vlade na medijske kuće, ozbiljnim i dobro planiranim manipulacijama biračkim spiskom i migracijama birača, uključujući iz susjednih zemalja, kao i pritiske na korisnike socijalne pomoći i zaposlene u državnim preduzećima da glasaju za vladajuću stranku kako bi zadržali svoje poslove i beneficije”, navodi se u pismu.

Pismo su potpisali poslanici: Tomas Vajc (Zeleni/EFA), Gvendolin Delbos Korfild (Zeleni/EFA), Lukas Mandl (EPP), Tonino Picula (S&D), Andreas Šider (S&D), Tineke Strik (Zeleni/EFA).

Evropski parlament glasaće 8. februara o rezoluciji o srpskim izborima. Rezoluciju su pratili debate na plenarnoj sjednici u Strazburu, kao i Odboru za spoljne poslove u EP (AFET).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve