Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Evropski parlament: Mjere protiv Vlade Srbije ako se utvrdi umiješanost u Banjsku

U tom kontekstu Savjet EU se poziva da slijedi primjer Sjedinjenih Država i uvede ciljane mjere protiv Milana Radoičića koji je preuzeo odgovornost za oružani sukob u Banjskoj

Poslanici Evropskog parlmenta (EP) pozivaju Evropsku komisiju i Evropski savjet da preduzmu mjere protiv Vlade Srbije ukoliko se utvrd da je država Srbija bila direktno umiješana u, kako se navodi teroristički napad u Banjskoj ili nasilne napade koji su se u maju 2023. desili na sjeveru Kosova.

U nacrtu rezolucije o nedavnim dešavanjima u dijalogu Srbije i Kosova, u koji je N1 imao uvid, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju Evropsku komisiju da zamrzne sredstva koja su Srbiji obezbijeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III, ako rezultati istrage pokažu da je srpska država bila direktno uključena u napad u Banjskoj i majske napade na sjeveru Kosova.

Savjet EU poziva se da usvoji ciljane restriktivne mjere, uključujući, ali ne ograničavajući se na zamrzavanje imovine i zabrane putovanja, protiv destabilizirajućih aktera na sjeveru Kosova i vođa velikih mreža organiziranog kriminala.

U tom kontekstu Savjet EU se poziva da slijedi primjer Sjedinjenih Država i uvede ciljane mjere protiv Milana Radoičića koji je preuzeo odgovornost za oružani sukob u Banjskoj.

U nacrtu rezolucije se najoštrije osuđuje, kako se navodi, „odvratan i kukavički teroristički napad na kosovske policajce“ od strane „dobro organizovanih srpskih paravojnih formacija“, 24. septembra u Banjskoj.

Izražava se duboko žaljenje i saučešće zbog ubistva kosovskog policajca AFrima Bunjakua, i pozivaju se sve članice EU koje još nisu osudile napad, da to učine.

Evroparlamentarci pohvalili su saradnju kosovske policije sa međunarodnim partnerima, EULEKS-om i KFOR-om u njenom odgovoru na napad.

U nacrtu rezolucije se sve strane pozivaju da rade na deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova i izbjegavanju bilo kakve retorike ili akcije koja bi dovela do daljeg povećanja tenzija.

Evroparlamentarci pružaju podršku istrazi o napadu u Banjskoj, i naglašavaju da se odgovorni moraju suočiti sa pravdom bez odlaganja.

Srbija se poziva da u potpunosti sarađuje u istragama i da one koji su odgovorni za napad i koji trenutno borave u Srbiji, privede pravdi u skladu sa zakonom, uključujući njihovo izručenje Kosovu.

„Agresivno vojno ponašanje i radikalizovane političke poruke Srbije“

Srbija se takođe poziva da se uzdrži od bilo kakve dalje eskalacije koja, kako se navodi, podriva ustavni poredak Republike Kosovo i da spriječi svaki šverc oružja preko granice, dok se kosovske vlasti pozivaju da rade na otvorenoj trgovini za svu civilnu robu i usluge.

Evropski parlament oštro osuđuje i, kako se navodi u nacrtu rezolucije, vojno gomilanje srpske vojske na granici sa Kosovom i „prima na znanje važan korak koji predstavlja povlačenje dijela svojih trupa Srbije sa granice sa Kosovom.“

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve