Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Europol: U međunarodnoj akciji protiv krijumčara ljudi uhapšene 62 osobe, dvije iz Srbije

Za oko 9.000 eura krijumčari bi organizovali putovanje, transfere i obezbjeđivali lažnu dokumentaciju

Šezdeset dve osobe, od kojih je 25 kubanskih državljana, uhapšene su u velikoj akciji EUROPOL-a i INTERPOL-a, kojom je razbijena međunarodna kriminalna mreža za krijumčarenje kubanskih državljana u Zapadnu Evropu, preko Srbije.

Policajci iz Španije, Grčke i Srbije su tom prilikom zaplijenili 18 nekretnina, 33 vozila i 144 bankovna računa, ogromne sume gotovine u različitim valutama, kao i na stotine falsifikovanih dokumenata i falsifikovane opreme.

„Istraga je otkrila složenu kriminalnu infrastrukturu koja je uspostavljena u mnogim gradovima širom Španije, Grčke i Srbije, fleksibilna i sposobna da se prilagodi promenljivim okolnostima kako bi održala svoje nezakonito poslovanje,“ navodi EUROPOL.

Za oko 9.000 eura krijumčari bi organizovali putovanje, transfere i obezbjeđivali lažnu dokumentaciju.

Sumnja se da su članovi ove kriminalne mreže prokrijumčarili oko 5.000 kubanskih državljana u EU, ostvarivši profit od oko 45 miliona eura, navodi EUROPOL u saopštenju.

Kako se navodi, istraga je pokrenuta u oktobru 2021. nakon što su srpske, grčke, sjevernomakedonske i finske vlasti prijavile povećan broj kubanskih državljana koji pokušavaju da uđu u Evropu sa falsifikovanom dokumentacijom.

U početku su kubanski državljani iz Kube letjeli komercijalnim letovima u Rusiju, gdje su im krijumčari ponudili mogućnost da u EU uđu neregularno preko rusko-finske granicu, ili da odlete u Srbiju, odakle bi nastavili put ka centralnoj ili južnoj Evropi. Međutim, EUROPOL navodi da je od početka Ruske agresije na Ukrajinu ta ruta promijenjena.

„Državljani Kube prebačeni su u Srbiju preko aerodroma u Frankfurtu u Njemačkoj. Pripadnici kriminalne mreže bi im omogućili neregularan ulazak kopnenim putem u Sjevernu Makedoniju i Grčku. Koristeći različite rute, krijumčari bi usmjeravali velike grupe migranata i tjerali ih da satima hodaju u mraku bez zaliha. Pored ovih teških uslova, kriminalci bi iskoristili najugroženije migrante, uključujući maloljetne, i izložili ih prevarama, pljačkama i iznudama. U nekim slučajevima, žene su prebačene u druge kriminalne grupe radi seksualne eksploatacije,“ navodi EUROPOL.

Kako se navodi u saopštenju, po dolasku u Grčku, migranti su imali dvije opcije: da podnesu zahtjev za azil ili da, uz pomoć krijmčara, nastave ka drugim državama EU – avionom Španiju ili morem do Italije, za šta su dobijali falsifikovana ili ukradena dokumenta.

Kako je saopštio MUP Srbije, pripadnici polciije su nakon višemesečne zajedničke istrage sa policijskim službenicima Kraljevine Španije, a uz podršku INTERPOL-a, EVROPOL-a i SELEC-a, uhapsili su dvoje srpskih državljana zbog postojanja osnova sumnje da su kao pripadnici međunarodne organizovane kriminalne grupe izvršili krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve