Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Europol: Kol centri iz Srbije i drugih zemalja prodavali lažne kriptovalute

Europol je saopštio da su policije i pravosudni organi iz Bugarske, Kipra, Njemačke i Srbije, uz podršku Europola i Eurodžasta, pokrenuli istragu protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umešane u onlajn prevare u vezi sa ulaganjima

Europol je saopštio da su policije i pravosudni organi iz Bugarske, Kipra, Njemačke i Srbije, uz podršku Europola i Eurodžasta, pokrenuli istragu protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umešane u onlajn prevare u vezi sa ulaganjima.

Ova kriminalna mreža, koja se sastoji od više različitih kriminalnih grupa koje djeluju preko pozivnih centara, namamila je žrtve da ulažu velike količine novca u lažne šeme kriptovaluta. Europol je uspostavio Operativnu radnu grupu za podršku prekograničnoj istrazi, saopštila je ova organizacija.

„U okviru akcije je uhapšeno 15 lica, 14 u Srbiji i jedno u Njemačkoj. Ispitano je 261 lice, od kojih su protiv nekih pokrenuti postupci, (42 u Bugarskoj, dva na Kipru, tri u Nemačkoj i 214 u Srbiji). Pretražene su 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dvije na Kipru, 15 u Srbiji) uključujući četiri kol centra i 11 kancelarija Srbiji, dvije kancelarije na Kipru, dvije kompanije i tri kancelarije u Bugarskoj.

Zaplijene obuhvataju tri hardvera sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 eura u gotovini, tri vozila, elektronsku opremu i rezervne kopije podataka, kao i dokumentaciju, stoji u saopštenju.

„Osumnjičeni su koristili reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na sajtove kojima su tajno upravljali osumnjičeni, a koji su nudili naizgled izuzetne mogućnosti ulaganja u kriptovalute. Žrtve, uglavnom iz Njemačke, prvo bi uložile niske, trocifrene sume. Lažna povećanja cijena koja dovode do navodno unosnog profita za investitore su ih zatim ubijedila da izvrše transfere većih iznosa“, navode iz Evropola.

Trenutno se procjenjuje da je finansijska šteta njemačkim žrtvama veća od dva miliona eura, a žrtava ima i u drugim zemljama poput Švajcarske, Australije i Kanade. Istraga sugeriše da je broj neprijavljenih slučajeva vjerovatno mnogo veći. To bi značilo da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona eura.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve