Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Entoni Blinken u posjeti Albaniji

Ovo je prva posjeta američkog visokog diplomate Tirani, a prema navodima američkog Stejt Departmenta, fokusiraće se na budućnost Albanije i Zapadnog Balkana

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken boravi 15. februara u Albaniji, gdje će se sastati sa šefovima država, mladima i Avganistancima koji su se sklonili u ovoj zemlji.

Ovo je prva posjeta američkog visokog diplomate Tirani, a prema navodima američkog Stejt Departmenta, fokusiraće se na budućnost Albanije i Zapadnog Balkana.

Prema riječima zamenice pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Juri Kim, posjeta Tirani se poklapa sa početkom drugog vijeka američko-albanskih odnosa.

“Želimo da istaknemo dobru saradnju koju imamo sa Albanijom, želimo da se zahvalimo onima koji su bili glavni domaćini Avganistancima u nevolji i što su nastavili albansku tradiciju da štite one koji su u opasnosti”, rekla je Kim.

Kim je ovim aludirala na prihvatanje skoro 2.400 Avganistanaca koji su pobjegli iz svoje zemlje nakon povratka talibana na vlast u ljeto 2021.

Premijer Albanije Edi Rama, koji će se sastati sa Blinkenom i imati zajedničku konferenciju za novinare, rekao je ranije da posjeta visokog američkog zvaničnika pokazuje da se albanska država podigla na “još jedan nivo” kada je riječ o međunarodnom pozicioniranju.

“Na kraju krajeva, Albanija nije ni velika država ni vojna sila. Ali, po svemu sudeći, to je važno mjesto za Sjedinjene Države, zbog činjenice da u ovom turbulentnom vremenu i sa tolikim opterećenjem za državnog sekretara i posvećenosti SAD-a u svijetu, on smatra potrebnim i nalazi vrijeme da bude u Albaniji, to definitivno nije malo”, rekao je Rama 14. februara.

Osim sastanka sa Ramom, Blinken će se sastati i sa predsjednikom Albanije Bajramom Begajem.

Tokom boravka u Albaniji, američki diplomata će održati govor na omladinskom događaju organizovanom u znak obilježavanja “budućnosti odnosa SAD i Albanije”, navodi se na zvaničnom sajtu američkog Stejt departmenta.

Prisustvovaće i ceremoniji potpisivanja memoranduma o razumijevanju za Fulbrajtov program razmjene studenata i potpisivanju memoranduma koji se odnosi na strano širenje dezinformacija.
Blinken će se, na zahtjev Sjedinjenih Država, sastati i sa Avganistancima koji se nalaze u Albaniji.

Ovo je prva posjeta Entonija Blinkena Albaniji i šesta posjeta američkog državnog sekretara. Albaniju su 1991. posjetili Džejms Bejker, Medlin Olbrajt 2000, Kolin Pauel 2003, Hilari Klinton 2012 i Džon Keri 2016.

Blinkenova posjeta Albaniji dio je dvodnevnog putovanja. Nakon Albanije, prisustvovaće Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, zajedno sa američkom potpredsjednicom Kamalom Haris, koja će održati uvodni govor.

Očekuje se da će se Blinken u Njemačkoj fokusirati na podršku Vašingtona Ukrajini, koja se suočava sa ruskom invazijom, a očekuje se i da će razgovarati o sukobu na Bliskom istoku i pojačanim tenzijama u Tajvanskom moreuzu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
16.02.2024-12:39 12:39

Ovo je onaj isti gospodin Blinken kojeg “prekrsti”Jakov ‘mali Momo”u gospodin BLINKER