Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

DW: Megatrendova perionica diploma

Navodna ispostava privatnog beogradskog Univerziteta Megatrend nudi onlajn master i poslijediplomske studije skoro čega god hoćete – ekonomija, menadžment, prava, IT, umjetnost. Studije traju samo tri mjeseca, a tačna dužina zavisi i od prethodnog obrazovanja, radnog iskustva, ali i životnog ritma. Jedini problem – „Poslovna škola“ u Zapadnom Londonu zapravo ne postoji, otkriva DW

Univerzitet Megatrend nudi ekspresno sticanje bezvrijedne diplome na svojoj „Poslovnoj školi Zapadni London“. Kako saznaje DW, ta škola nije škola, spisak predavača je lažan, a diplome se potom peru u Srbiji.

Ilustracija/Shutterstock

Želite „prestižni sertifikat“? Baš to nudi „Poslovna škola Zapadni London“ (West London Business School) na svojoj internet-stranici. Ta navodna ispostava privatnog beogradskog Univerziteta Megatrend nudi onlajn master i poslijediplomske studije skoro čega god hoćete – ekonomija, menadžment, prava, IT, umjetnost. Studije traju samo tri mjeseca, a tačna dužina zavisi i od prethodnog obrazovanja, radnog iskustva, ali i životnog ritma.

Jedini problem – „Poslovna škola“ u Zapadnom Londonu zapravo ne postoji, otkriva DW. Prema podacima britanskog privrednog registra, ta ustanova je vrijedna čitavih 549 funti i nije registrovana kao visokoškolska ustanova. Jeste, doduše, registrovana za kurseve brzog čitanja, časove vožnje, obuku za spasioce, kurseve rada na računaru…

Predavači ne znaju da su predavači

Pored srpskoj javnosti već poznatih profesora Korejca Parka Sung Joa i Francuza Žan-Žak Šanarona, koji su bili u komisiji za odbranu spornog doktorata ministra Nebojše Stefanovića, spisak predavača na ovom fakultetu zanimljiv je i po tome da su pojedini profesori za Dojče vele potvrdili da nemaju nikakve veze s Poslovnom školom Zapadni London.

Njihove veze sa Megatrendom uglavnom se svode na površna poznanstva i susrete sa Mićom Jovanovićem. Jedan izvor DW tvrdi da je većina tobožnjih predavača škole u Londonu bila na naučnom skupu koji je ujedno bio i proslava šezdesetog rođendana Miće Jovanovića u januaru 2013.

„Nemam apsolutno nikakve veze s Poslovnom školom Zapadni London, ali sam se sa prof. Mićom Jovanovićem dva puta sreo u Beogradu. Većina onih koji su navedeni kao predavači na sajtu škole, učestvovali su na seminaru povodom proslave njegovog šezdesetog rođendana prije nekoliko godina“, objašnjava jedan od „profesora“ londonskog Megatrenda. S obzirom na pritiske i prijetnje novinarima DW tokom ranijih istraživanja sumnjivih poslova Megatrenda, redakcija neće objaviti identitet izvora kako bi ih zaštitila.

Kabinet rektora Megatrenda pozvao je DW da se upozna sa svim profesorima londonske škole koji su navodno učestvovali na okruglom stolu na Megatrendu u utorak, 10. septembra 2019. u Beogradu. Međutim, sastanak sa DW otkazan je u posljednjem trenutku.

Takođe, na portalu londonske „škole“ se kao jedan od partnera navodi privredna komora Dolina Temze (Thames Velly) iz zapadnog Londona. Tamo međutim za DW kažu da ne postoji takav partnerski odnos. Megatrend je, navode, prije šest godina bio član komore, ali ništa više od toga.

Turbo mega master studije

U čemu je onda tajna te poslovne škole koja nije akreditovana, nudi studije koji liče na kurseve, a ima predavače koji tamo uopšte ne rade?

Odgovor se možda krije na samom sajtu škole. Tamo ističu da pomenuta ponuda može biti atraktivna i za svršene studente neakreditovanih fakulteta. Naime, londonski Megatrend svojim budućim diplomcima obećava nostrifikaciju diploma preko beogradske ispostave Megatrenda koji je akreditovan u Srbiji.

To znači da londonska ispostava Megatrenda nudi pranje i nostrifikaciju nepriznatih diploma preko u Srbiji akreditovanog univerziteta Megatrend.

Na isti način je funkcionisao i „fakultet“ Megatrend International Expert Consortium Limited takođe u Londonu. DW je prije pet godina otkrio da od tog, takođe neakreditovanog univerziteta, postoji samo – poštansko sanduče. Ta Megatrendova „ispostava“ ponovo se našla u žiži javnosti nakon optužbi da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tamo završio „osnovne studije“, a diplomu potom oprao preko beogradskog Megatrenda.

Fizičar i bivši pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Milovan Šuvakov za DW kaže da je nevjerovatno da Ministarstvo prosvjete povodom ove afere ne preuzima ništa: „Činjenica da je Stefanović ’završio’ dodiplomske studije u firmi koja je registrovana u Velikoj Britaniji za djelatnost koja ne obuhvata visoko obrazovanje nije osporena od strane Megatrenda. Naprotiv, oni su to potvrdili i priznali da su istu diplomu nostrifikovali. To je u rangu sa tim da je neka cvećara u VB izdala nekoj stalnoj mušteriji potvrdu da je on master kupovine cvijeća, a da mu je potom to neko u drugoj zemlji prihvatio kao visokoškolsku ispravu“, zaključuje Šuvakov.

Sličan je biznis-model i „Poslovne škole“ u Londonu. Na sajtu ne postoje informacije o tome koliko koštaju ubrzane „master-studije“. Ipak, na sajtu beogradskog Megatrenda dostupna je brošura za međunarodne studente u kojoj se, pored drugih Megatrend fakulteta, navodi i „Poslovna škola Zapadni London“. Cijene master-studija navedene u brošuri su tri, pet i šest hiljada eura po akademskoj godini.

Isplativ posao pranja diploma

Ranije istraživanje DW pokazalo je da je čitava internacionalna mreža „Megatrend University Worldwide“ u stvari obična izmišljotina. Jedini fakultet koji je zaista postojao je „Međunarodni Megatrend univerzitet“ sa sjedištem u Beču.

Nakon skandala u vezi sa trgovinom diplomama, a u koji je bilo umiješano i srpsko Ministarstvo prosvjete i tadašnji ministar Žarko Obradović, sada narodni poslanik i član skupštinskog Odbora za obrazovanje, nadležne institucije u Austriji su bečkom Megatrendu oduzele akreditaciju, te je fakultet bankrotirao.

Za razliku od Austrijanaca, srpske institucije tolerišu perionicu diploma. Nije poznato koliko je diploma ovih fantomskih škola nostrifikovano u Srbiji, niti da li se te škole spominju u akreditacionoj dokumentaciji srpskog Megatrenda.

Kabinet rektora Megatrenda ponudio je DW uvid u kompletnu dokumentaciju „Poslovne škole Zapadni London“. Taj sastanak je takođe otkazan, a Megatrend je odbio da odgovori na pitanja DW o poslovanju škole u Zapadnom Londonu. Pojedini sadašnji i bivši članovi Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje odbili su razgovor za DW na temu Megatrenda.

Epilog

Ipak, bivši pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Milovan Šuvakov za DW objašnjava da postojanje univerziteta Megatrend ima i svoje pozitivne strane: „Ono što nedostaje u našem sistemu visokog obrazovanja je osiguranje kvaliteta. Ustanove koje se ponašaju na ovaj način moraju da snose posljedice u smislu oduzimanja akreditacije i dozvole za rad. Onog momenta kada budemo imali uspostavljen minimum osiguranja kvaliteta, ovaj univerzitet, kao i druge slične državne i privatne visokoškolske institucije neće više postojati“, zaključuje Šuvakov.

Ministarstvo prosvjete, Nacionalno tijelo za akreditaciju i provjeru kvaliteta u visokom obrazovanju i druge nadležne institucije već godinama unazad tolerišu prljave poslove Megatrenda. Međutim, ono za šta bi Republičko tužilaštvo moralo da se zainteresuje je Megatrendova perionica neakreditovanih diploma preko u Srbiji akreditovanih fakulteta. Epilog ove priče moralo bi da bude oduzimanje akreditacije za rad Megatrend univerzitetu u Srbiji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve