Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Dogovor lidera u BiH: Traže od EU tačan datum početka pregovora, glasaće protiv Izbornog zakona

Oni su se dogovorili da cenzus iznosi četiri odsto za lokalne izbore, a pet procenata za opšte

Predstavnici stranaka vlasti na nivou Bosne i Hercegovine (BIH) dogovorili su na sastanku u Laktašima da se od Evropske unije zatraži tačan datum za početak pregovora i da se u Domu naroda glasa protiv Izbornog zakona, kako bi se on vratio u redovnu proceduru, objavila je danas RTRS.

Sastanku su prisustvovali lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Srbije Milorad Dodik, Radovan Višković (SNSD), Nenad Stevandić iz stranke Ujedinjena Srpska, Dragan Čović kao lider HDZ BiH i šefovi stranaka trojke Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS).

Oni su se dogovorili da cenzus iznosi četiri odsto za lokalne izbore, a pet procenata za opšte.

Usaglašeno je i da mandati pripadaju stranci, da izborne liste budu zatvorene i da se ukidaju preferencije, a oni koji odu iz izvršne funkcije mogu se vratiti u zakonodavne organe.

Predloženo je obavezno glasanje svih državljana BiH, inače slijedi prekršajni nalog i novčana kazna, a od uplata na nivou entiteta bi se formirao fond sa isključivom namjenom da se podrži obrazovanje.

Kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, dogovoreno je da kandidata iz reda bošnjačkog naroda bira čitava FBiH, izbor za hrvatskog člana se mijenja na način koji je radnije predložila HDZ, a za kandidata iz reda srpskog naroda, radi usklađivanja sa sudskim odlukama, može se definisati da se iz Republike Srpske bira „Srbin i ostali“, a tako bi se definisalo i u FBiH, kako bi svi imali mogućnost da se kandiduju.

Dogovoreno je i da se obezbijedi softver za identifikaciju birača i izdavanje glasačkih listića.

Razgovarali su o izboru nove Centralne izborne komisije BiH, uz ocjenu da je potrebno uvažiti iskustva izbora u susjednim zemljama, poput Srbije.

Sve oko Izbornog zakona treba završiti do kraja februara u parlamentu BiH, a lider Čović treba do poned‌jeljka da dostavi nacrt svim stranama.

Do kraja aprila potrebno je usvojiti reformu Ustavnog suda BiH, tako da dvoje sudija bira Republika Srpska, četvoro sudija bira FBiH, a troje sudija da se bira u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dogovoreno je da se do kraja aprila donese Zakon o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH.

Kako navodi RTRS, ovaj dogovor biće moguće sprovesti samo pod uslovom neuplitanja stranaca.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve