Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

Dodik: BiH je nemogući eksperiment

On je naveo i da cjelokupna priprema rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama već negativno utiče na stanje u BiH i sigurno nije usmjerena ka povećavanju stepena povjerenja među narodima, nego ka njihovoj još većoj podjeli

Predsjednik srpskog entiteta u BiH Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za grčku nacionalnu televiziju ERT da će onaj ko želi dugoročnu stabilizaciju na Balkanu, podržati proces mirnog raspada Bosne i Hercegovine, prenio je RTRS.

“Oni kojima je do dugoročnih stabilizacija prilika na ovim prostorima, podržaće proces mirnog raspada BiH. I obrnuto, oni koji su za dugoročnu destabilizaciju, oni podržavaju nemogući eksperiment koji se zove BiH“, rekao je Dodik.

On je naveo i da cjelokupna priprema rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama već negativno utiče na stanje u BiH i sigurno nije usmjerena ka povećavanju stepena povjerenja među narodima, nego ka njihovoj još većoj podjeli.

“Muslimanska strana u BiH je pokrenula ovu inicijativu bez saglasnosti drugih organa u BiH, što je rušenje svih okvira. Pojavljivanje Njemačke mi vidimo kao način da ona opere svoju istoriju, koja je genocidna, a što se tiče događaja u Srebrenici, ne postoji konsenzus da je bio genocid, to je usmjereno na potrebe Amerikanaca da operu svoje bombardovanje“, kazao je Dodik.

Kaže i da će to samo dodatno „poljuljati“ odnose u BiH, te da ne vidi način da kao takva, ona nastavi sa svojim funkcionisanjem.

“Pozivam sve naše prijatelje, pa i Grčku, da ne upadnu u zamku jednog špekulativnog procesa, koji je sponzoriše Njemačka i zapadne zemlje. Srbi nijesu napravili genocid i ne prihvataju takve odluke“, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nemoguće je živjeti život pomirenja ili suživota, a da vas stalno optužuju za razne događaje, kao što je ovaj u Srebrenici.

“Mi smo se u BiH podijelili, ona je podijeljeno društvo. BiH nikad nije pokazala sposobnost da sama živi. Naše je da obezbijedimo našu autonomiju, po pitanju samostalnosti Srpske, koju treba da izgradimo. Događaj u UN će samo dodatno homogenizovati naš narod po tom pitanju“, zaključio je Dodik.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Anon
12.04.2024-22:27 22:27

Reko mu Vučić da stavi glavu na panj, a Dodik pita “Hoću li amfas ili iz profila”?

Plamenac
13.04.2024-16:55 16:55
Reply to  Anon

A Kacavenda mu reko da se sagne

Backovic E.
13.04.2024-16:49 16:49

E pa ovako! BiH je moguca itekako!! Ali sa Dodicokom, Vuckodlakom i pratecom bratijom bivaju i problemi. CG to isto podobro trpi. Stenje region pod velikosrpsko-SS nasrtajima. Ne daju mira ljudima desetinama godina. No i to ce proci, njihovo bescasce ostat ce neizbrisivo!!!

Plamenac
13.04.2024-16:52 16:52

Cijeli Balkan ce poostati oaza mira srece i napretka tak kad projekti poput Nachertanija 1848, Homogena Srbija 1942, drugi memorandum SANU 1989, i srBski svet bre zavrse tamo dje im je mjesto- u septickoj jami istorije…To je sve u stvari jedan te isti projekat -Velika Srbija samo za Srbe- na tudjoj otetoj zemlji i na masovnim grobnicama drugih naroda..Zbog tog projekta Srbija je devedesetuh napala 4 susjedne drzave… Ali svemu dodje kraj…Srce Srbije Sumadija umire…Natalitet skoro da i ne postoji…iseljavanje mladih je masovno…Srbija i Bosanski entitet rs su zemlje jalovih staraca bez buducnosti i nade..Umjesto da se okrenu sebi, da… Pročitaj više »