Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

BIH: Ukupno 162 godine zatvora za ratni zločin u Bosanskom Novom

Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima, na području opštine Bosanski Novi

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Ranka BalabanaRatka GoranjuNikolu ReljićaMirka Odžića, Ranka i Dragana Baltića na po 18 godina zatvora.

Rajko KarlicaMilenko Brčin, te Milenko Babić osuđeni su na po 15 godina, a Miroslav Kapetanović na devet godina zatvora. Svi su osuđeni za zločine na području Bosanskog Novog (na zapadu Bosne i Hercegovine) u junu 1992. godine. Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Radi se o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ih je teretilo za progon nesrpskog stanovništva – ubistva, prisilna preseljenja, mučenje i druga nečovječna djela.

Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima, na području opštine Bosanski Novi.

U Bosanskom Novom, prema popisu stanovništva iz 1991. godine je živjelo oko 41 hiljada stanovnika, od čega oko 38 odsto nesrpskog stanovništva.

Prema posljednjem popisu u Bosni i Hercegovini u ovoj opštini živi oko 27 hiljada stanovnika, od čega 74 odsto čine Srbi, a oko 24 odsto Bošnjaci.

Opština je do 1992. godine nosila naziv Bosanski Novi. Vlasti su je tokom devedesetih godina prošlog vijeka preimenovale u Novi Grad.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve