Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Berbok: EU zabrinuta tenzijama Kosova i Srbije

Kako prenosi agencija AP, ona je u Tirani Uoči sastanka šefova diplomatija zemalja regiona i članica EU rekla da je Brisel veoma zabrinut zbog nedavnog sukoba naoružane grupe Srba i kosovske policije

Ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok, izjavila je da tenzije između Kosova i Srbije ugrožavaju napredak regiona ka Evropskoj uniji (EU).

Kako prenosi agencija AP, ona je u Tirani Uoči sastanka šefova diplomatija zemalja regiona i članica EU rekla da je Brisel veoma zabrinut zbog nedavnog sukoba naoružane grupe Srba i kosovske policije.

„Napeta situacija ugrožava i Berlinski proces koji promoviše povezanost i saradnju na Zapdnom Balkanu“, rekla je Berbok.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa iz 2014. za saradnju i evrointegracije regiona.

Prethodno je NATO saopštio da za mirovnu misiju na Kosovu šalje nekoliko stotina dodatnih vojnika radi jačanja bezbjednosti, nakon što je kosovsku policiju u Banjskoj na kosovskom sjeveru 24. septembra napala grupa lokalnih Srba.

Tada su ubijeni kosovski policajac i trojica napadača, dok je KFOR saopštio da je prisustvo njegovih vojnika u Banjskoj spriječilo da situacija još ozbiljnije eskalira.

Brisel posvećen proširenju

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji, izjavio je uoči aktuelnog ministarskog sastanka u Albaniji koji je pripremni za samit Berlinskog procesa u Tirani 16. oktobra, da je Brisel posvećen proširenju na Zapadni Balkan.

“Nudimo alate za ubrzanje procesa proširenja, uključujući integraciju i prije pristupanja Uniji”, saopštio je Varhelji.

Ovom sastanku prisustvuju šefovi diplomatija Albanije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova, Ivica Dačić, Donika Gervala, Bujar Osmani i Elmedin Konaković, kao i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova u tehničkom mandatu Crne Gore Dritan Abazović.

Uz njemačku ministarku Berbok, u Tirani su i predstavnici Austrije, Grčke, Mađarske, Španije, Holandije i Rumunije, kao i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve