Subota, 24 Februara, 2024
Rubrika:

Beograd u novom diplomatskom sukobu! Ovaj put sa Slovencima…

Srbija je zvaničnim kanalima 8. avgusta zatražila od Slovenije saglasnost za Đorđevića, ali je on, prema saznanjima Dela, neće dobiti, prenosi Hina

Slovenija je uskratila saglasnost kandidatu Srbije za ambasadora u toj zemlji Zoranu Đorđeviću zbog “formalnih barijera bezbjednosne prirode”, pišu beogradski mediji pozivajući se na ljubljanski dnevnik Delo.

Srbija je zvaničnim kanalima 8. avgusta zatražila od Slovenije saglasnost za Đorđevića, ali je on, prema saznanjima Dela, neće dobiti, prenosi Hina.

List navodi da nije bilo moguće dobiti zvaničnu informaciju o problemima davanja saglasnosti za Đorđevića, jer slovenačko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova ne komentariše proceduru za izdavanje suglasnosti šefovima diplomatskih misija.

Načelno, u slovenačkoj diplomatiji dodjela akreditivnog pisma slijedi šest do osam sedmica nakon prijedloga, uz uslov da za to nema proceduralnih barijera.

To utvrđuju nadležne institucije, od Ministarstva vanjskih poslova, policije, pravosudnih tijela do slovenačke obavještajno-sigurnosne službe, a prema saznanjima Dela, jedna od tih institucija izrazila je “formalnu rezervu“ prema Đorđeviću.

Na meti kritika Vučića

Prema članu 4 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, država prijema nije dužna državi pošiljaocu da objašnjava razloge odbijanja saglasnosti.

U ustaljenoj diplomatskoj praksi, smatra se odbijanjem kandidata ako država ne odobri akreditivna pisma u roku od 90 dana od dana prijave.

Đorđević je kadar vladajuće Srpske napredne stranke, u političkoj karijeri obavljao je dužnost ministra socijalnog staranja i ministra odbrane, a trenutno se nalazi na mjestu direktora državnog poduzeća Pošta Srbije.

Vijest o odbijanju Slovenije da mu da saglasnost za naimenovanje dolazi u trenutku kad su zapsoleni Pošte Srbije okončali višednevni štrajk, nezadovoljni platama i svojim statusom u tom državnom preduzeću.

Đorđević je zbog štrajka zaposlenih prethodnih dana bio i na meti kritike srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji mu je zamjerio da “nije čuo” glasove nezadovoljnih.

“Imamo problem s direktorom tog preduzeća, jer se pitamo šta je radio i zašto nije čuo te ljude, te odgovorne i ozbiljne ljude. Zašto ih nije saslušao? Zašto se nije više pažnje posvetilo njihovim problemima“, rekao je Vučić nedavno za TV Pink.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
IvoVrana
24.11.2023-00:00 00:00

Moze li Smrdija da im ok odnose sa bilo kojim susjedom ili drzavom bivse Jugoslavije? Smrdija salje u te drzave (a da ne pricamo o CG) ruske ljude i te normalne drzave(lise Crne Gore) naravno da nece to prihvate! I onda nastaje KUKANJAVA i KMECANJE o diskriminaciji, ugrozenosti itd, itd!~

Plamenac
18.12.2023-00:18 00:18

Uzas..Pa moze li Srbija da ima normalne komsijske odnose sa bilo kime u regionu???Slovenija ima srecu jer se jedina u bivsoj YU nije granicila s Srbijom..Inace bi Sloba Kasapin brzo nasao dva tri srBska groba i proglasio SAO [srBsku autonomnu oblast u Sloveniji…Zar se cetnici nisu mogli ugledati na Cesku i Slovacku??Razdvojili su se bez rijeci i jos su vojsku, imovinu, i dugove bratski podijelili…Gradjani bivse YU su sedamdesetih godina imali 7 puta veci zivotni standard od Cehoslovaka…Danas Srbijanci idu u Cesku i Slovacku da mole za posao ili da prose kao teska sirotinja…