Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Bećirović: Rezolucija o Srebrenici najveća pobjeda BiH u 21. vijeku

Bećirović dodaje da nijedna rezolucija ne može ublažiti bol porodicama žrtava, ''već je prilika za katarzu i nastavak napora ka procesuiranju ratnih zločina počinjenih u BiH''

Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici najvažnija je diplomatska pobjeda BiH u 21.vijeku i ona nije došla slučajno i bez predanog rada, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, na konferenciji za medije 24. maja u Sarajevu, nakon povratka sa sjednice Generalne skupštine, održane dan ranije u New Yorku.

Bećirović dodaje da nijedna rezolucija ne može ublažiti bol porodicama žrtava, “već je prilika za katarzu i nastavak napora ka procesuiranju ratnih zločina počinjenih u BiH”.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je dan ranije usvojila Rezoluciju, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Tome su se oštro protivile vlasti Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, tvrdeći da se time stigmatiziraju svi Srbi, iako je u tekstu rezolucije naglašena individualna odgovornost počinitelja genocida.

Predstavnica Njemačke u UN-u Antje Leendertse predstavljajući 23. maja tekst rezolucije naglasila je da je prije gotovo 30 godina više od 8.000 ljudi sistematski ubijeno u Srebrenici, te da ni činjenica da je to bila zaštićena zona UN nije spriječila zločin.

Cilj rezolucije bio je sjećanje na žrtve, ali i preživjele.

Inače, predlagači ovog dokumenta su Njemačka i Ruanda, a naknadno se više od 30 zemalja pridružilo njihovoj inicijativi.

Za Rezoluciju su u skupštini UN-a glasale 84 države, protiv je bilo 19, dok je 68 bilo suzdržanih.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve