Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Bajden produžio vanredne mjere vezane za Zapadni Balkan

Bajden je u obavještenju, koje je objavila Bijela kuća, podsjetio da je prije dvije godine potpisao uredbu kojom je proširio opseg vanrednih mjera koje su na snazi još od 26. juna 2001. godine.

Američki predsjednik Džo Bajden juče je za godinu dana produžio vanredne mjere povezane sa regionom Zapadnog Balkana, koje su prvobitno proglašene uredbom iz 2001. godine.

“Potezi osoba koji prijete miru i međunarodnim naporima za stabilizaciju na Zapadnom Balkanu, uključujući činove ekstremističkog nasilja i opstrukciju, i situacija na Zapadnom Balkanu – koja sprečava napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije – i dalje predstavljaju neuobičajenu i vanrednu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država”, naveo je Bajden u obavještenju o produženju mjera, upućenom Kongresu.

Obavještenje će takođe biti objavljeno u Federalnom registru.

Važenje uredbe produžavali su i prethodni američki predsjednici.

Bajden je u obavještenju, koje je objavila Bijela kuća, podsjetio da je prije dvije godine potpisao uredbu kojom je proširio opseg vanrednih mjera koje su na snazi još od 26. juna 2001. godine.

Američki predsjednik je u uredbi (14033), donesenoj 8. juna 2021. godine, naveo da situacija “na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije (Zapadni Balkan) tokom posljednje dvije decenije – uključujući podrivanje poslijeratnih sporazuma i institucija poslije raspada bivše SFRJ, kao i rasprostranjena koruciju u raznim vladama i institucijama na Zapadnom Balkanu – sprečava napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije i da zbog toga predstavlja neuobičajenu i vanrednu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država”.

Prvobitnu uredbu (13219) o vanrednim mjerama vezanim za Zapadni Balkan, tadašnji predsjednik Džordž Buš mlađi potpisao je 2001. godine da bi se “pozabavio neuobičajenim i velikim pretnjama po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD koju u ovom slučaju predstavljaju akcije ljudi koji se bave, pomažu, sponzorišu ili podržavaju ekstremističko nasilje u bivšoj Republici Makedoniji (koja je sada Republika Sjeverna Makedonija) i drugim djelovima regiona Zapadnog Balkana, ili djelima koja se odnose na opstrukciju sprovođenja Dejtonskog sporazuma u Bosni ili rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 od 10. juna 1999. na Kosovu”.

Buš je tu uredbu dopunio 28. maja 2003. godine, “kako bi preduzeo dodatne korake u vezi sa djelima koja se odnose na opstrukciju sprovođenja Ohridskog sporazuma iz 2001, u vezi sa Makedonijom (sadašnjom Sjevernom Makedonijom)”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve